HomeVoordelig lenenEen hypothecaire lening als ik mijn huis zelf bouw?

Een hypothecaire lening als ik mijn huis zelf bouw?

Ik wil graag een bouwgrond kopen en daar mijn huis op zetten. Ik ben van plan een deel van de werken zelf te doen. Kan ik dan toch een lening aangaan? Zit de btw in dat bedrag? (Jelle, 26 jaar)

Helpen bij de bouw van uw toekomstige woning is een uitstekende manier om uw budget te beperken. Tenminste op financieel vlak, want u zult er heel wat van uw vrije tijd in steken. Maar omdat werkuren zwaar doorwegen, kunt u het te ontlenen bedrag en bijgevolg uw maandelijkse aflossingen serieus verminderen.

Een lening voor het materiaal?

U kunt een woonkrediet afsluiten voor het materiaal dat u nodig hebt voor de werken die u zelf gaat uitvoeren. Net zoals wanneer u een beroep doet op een aannemer, want hij factureert u ook de btw. Uw krediet wordt in schijven uitbetaald naarmate u facturen bij uw bank binnenbrengt.

Informeer u van tevoren

Niet alle banken financieren zulke projecten. Of zijn heel strikt in het behandelen van die dossiers, omdat ze een groter risico inhouden. Bespreek het dus zeker eens met uw bankier.

Werk uw budget volledig uit

Een belangrijk aandachtspunt is de berekening van uw budget. Zelfs als u een handige harry bent, is het soms moeilijk om de juiste hoeveelheden in te schatten. Als u toch meer nodig hebt, is het immers niet makkelijk om terug bij uw bank te gaan aankloppen. Bereid u dus goed voor en vraag advies aan verschillende specialisten. Zo kunt u aan uw bankier een goed onderbouwd dossier voorleggen. Daarmee toont u aan dat u kennis van zaken hebt.

Welke waarde voor de hypotheek?

De waarde voor de hypotheek is niet noodzakelijk die van een gelijkaardige woning, zelfs als uw lening lager uitvalt. Banken zijn inderdaad een stuk strikter als het om kredietnemers gaat die hun huis zelf bouwen. Meestal schatten de banken de waarde van uw woning lager in, want ze houden weinig of geen rekening met de waarde van uw werkuren. Verwacht u er dus aan dat u meer eigen middelen moet inbrengen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen