HomeVoordelig lenenEen huis of een appartement? Wat kiest u?

Een huis of een appartement? Wat kiest u?

Koopt u nu beter een huis of een appartement? Hoe maakt u de juiste keuze? Hieronder enkele tips.

Als u twijfelt, kunt u best de voor- en nadelen van een huis en appartement eens tegen elkaar afwegen. We helpen u op weg.

Aankoopprijs

Wat is het duurste? Een huis of een appartement? Een goed gelegen appartement in een stad is soms duurder dan een huis op het platteland.

De aankoopprijs wordt niet alleen bepaald door de staat van de woning, de uit te voeren werken, de energiescore, maar ook door de ligging ervan.

Ligging

Prijzen zijn sterk streekgebonden. Wilt u er meer over weten? Neem eens een kijkje op de site van FOD Economie. Daar vindt u de gemiddelde prijzen van appartementen, huizen of villa’s per gemeente, arrondissement, provincie en gewest.

Hou zeker rekening met het budget en de tijd die u nodig hebt om naar uw werk te gaan. Die elementen kunnen zwaar doorwegen.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten voor een appartement liggen doorgaans lager dan die van een huis. Bij appartementen worden de onderhoudskosten van het gebouw trouwens dikwijls verdeeld onder de verschillende mede-eigenaars.

Verwarmingskosten

Het is meestal goedkoper om een appartement verwarmen dan een huis, zeker een open bebouwing. De naastgelegen appartementen isoleren eigenlijk uw appartement. Zeker als het uwe volledig ingesloten is.

Buren

Kiest u voor een appartement, dan kiest u ook voor meer en dichtere buren. Meer kans dus op kleine wrijvingen of zelfs conflicten. Als u dat niet ziet zitten en meer van rust houdt, zal een huis u beter bevallen.

Beperkingen van mede-eigendom

In appartementsblokken worden de beslissingen voor het onderhoud ervan in samenspraak genomen. Als mede-eigenaar hebt u zeker iets te zeggen. Maar toch zult u zich moeten neerleggen bij de meerderheid. Vergeet ook niet dat het mede-eigendomcontract u bepaalde regels kan opleggen: huisdieren toegelaten of niet, verbod om bv. een pergola op uw balkon te zetten of om uw ramen te vervangen. Bekijk zeker of u met die regels kunt leven.

Vertrek vanuit úw situatie

U hebt het begrepen. De keuzecriteria zijn niet zwart-wit. Op de keper beschouwd zijn de prijs en de omgeving zeker de meest doorslaggevende factoren.