HomeSlim sparenEen energieaudit of een energieprestatiecertificaat voor uw woning?

Een energieaudit of een energieprestatiecertificaat voor uw woning?

U mag een vrijwillige energieaudit niet verwarren met het energieprestatiecertificaat (EPC) dat verplicht is als u een woning wilt verkopen of verhuren. Maar beide bevatten aanbevelingen waarmee u heel wat kunt besparen…

«Ik heb al meer dan 2.000 certificaties gedaan en ik kan u zeggen dat de mensen gehecht zijn aan hun verwarmingsketel, zelfs als die 40 jaar is en veel verbruikt!». Voor Basile Kotschoubey, erkend energiedeskundige, kunt u dankzij een energieaudit of een EPC uw energieverbruik rationeel bekijken… en er heel wat besparingstips uit halen.

De audit, een volledig overzicht

Een energieaudit van uw huis of appartement - niet verplicht en daardoor nog niet heel populair in België - is "een volledig overzicht van de energietoevoer en het energieverlies in een bepaald woonvolume. Als hij goed uitgevoerd wordt, kunt u de interessantste verbeterscenario’s bepalen". Als u bv. uw dak isoleert, bespaart u zo veel per jaar. Of uw verwarmingsketel vervangt, een buitenvoeler plaatst, uw ramen bijregelt, zonnepanelen installeert, enz.

"En in functie van de terugverdientijd, berekend op basis van een projectie van de energieprijzen (en zelfs de intrestvoeten, nvdr), kunt u ‘à la carte’ beslissen welke investering u wilt doen. Wat mij betreft, vertrek ik liever op safari naar Afrika als ik de kosten van nieuwe ramen pas over 40 jaar terugverdien…"

Voor een energieaudit door een energiedeskundige erkend door uw gewest moet u tussen 500 en 1.000 euro rekenen. Maar in sommige gevallen kunt u bij bepaalde instanties terecht voor een gratis energiescan.

Het verplichte EPC

Volgens Basile Kotschoubey wordt het energieprestatiecertificaat (EPC) dan toch min of meer aanvaard, na heel wat gemor van veel eigenaars die het maar overbodige kosten vonden bij de verkoop of verhuur van hun woning.

Het is wel zo dat de prijzen gedaald zijn (bij onze energiedeskundige betaalt u bv. 200 euro voor een appartement, 250 euro voor een duplex, 350 euro voor een tweegevelwoning en 500 euro voor een herenhuis of villa).

En het document is niet zomaar een abstract papiertje met wat kleuren. Uit die analyse die «met dezelfde software uitgevoerd wordt als een diepgaande audit», kunt u volgens de energiedeskundige heel wat lessen trekken. De aanbevelingen zijn natuurlijk minder uitgewerkt dan die van een audit.

De fameuze letters op een groene, gele, oranje of rode achtergrond moeten vooral gezien worden als "een middel om te vergelijken en niet als een absolute waarde".

Vooral omdat de weerhouden criteria eerder willekeurig zijn. Elektrische verwarming bv. scoort slecht in België, maar wordt dan weer aangemoedigd in Frankrijk en zelfs verboden in Denemarken. Begrijpen wie begrijpen kan!

Kortom, het is heel moeilijk om een A te krijgen, een B is heel goed, een C is nog goed (altijd op een groene achtergrond), een D is typisch voor een appartement in het midden van een appartementsgebouw, een E is niet geweldig en een G wordt toegekend aan een oud huis of een penthouse dat niet geïsoleerd is.

Een kaart die niet liegt

Hebt u twijfels over de resultaten? Dan kan de luchtvaart u helpen om er een beter zicht op te krijgen. Luchtthermografie biedt een onweerlegbaar bewijs van de energieverliezen in een stad, een buurt of een huis. Te beginnen met de slecht geïsoleerde daken.

Een didactische tool die soms als doorslaand argument gebruikt wordt door de professionals uit de sector om hun analyse kracht bij te zetten...

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.