HomeVoordelig lenenEen elektrische auto: een goed idee voor u?

Een elektrische auto: een goed idee voor u?

Almaar meer mensen kiezen voor een elektrische auto, omdat die beter is voor het milieu. Maar is dat echt zo? En waar moet u op letten als u er zelf een wilt kopen?

Veel fabrikanten pakken uit met het feit dat hun elektrische auto’s heel milieuvriendelijk zijn. Volgens een recente studie van Transport & Mobility van de KU Leuven moeten we dat met een korreltje zout nemen. Zo zouden de remmen sneller verslijten door de zware batterijen. Dat zorgt dan weer voor meer fijn stof. Op die manier zou er weinig verschil zijn tussen een elektrische wagen en een benzinewagen. De studie deed veel stof opwaaien. Tegenstanders wijzen er dan ook op dat de onderzoekers alleen naar het effect van fijn stof keken. Terwijl er nog andere schadelijke stoffen zijn, zoals CO2. En elektrische auto’s scoren op dat vlak net heel goed. Tijd dus om alles op een rijtje te zetten.

Elektrische auto of niet?

Denkt u eraan om een elektrische auto te kopen? Neem dan de volgende elementen in overweging:

  • Prijs: aan een elektrische auto hangt een stevig prijskaartje. Die kost ongeveer 10.000 euro meer dan de benzine- of dieselversie. Toch zijn er tegenwoordig ook al modellen op de markt die niet of nauwelijks duurder zijn dan een klassieke wagen.
    Ook het herladen kost geld. Dat verschilt veel tussen de verschillende energieleveranciers. Op de website van de VREG komt u te weten welke leverancier momenteel het goedkoopst is.
  • Opladen van de batterij: dat duurt langer dan tanken. De precieze oplaadduur hangt af van de capaciteit van de batterij, de mate van restcapaciteit en het soort oplaadpunt. Bij gebruik van een gewoon stopcontact duurt het volledige opladen tussen 6 en 10 uur. In principe kan het overal, via elk stopcontact. U vindt ook meer en meer laadpunten langs de weg en op parkings, maar het blijft toch eerder beperkt. Hier vindt u een overzicht van oplaadpunten in België.
  • Premies: u krijgt helaas geen premie meer bij de aankoop van een elektrische wagen. U betaalt wel geen belasting op inverkeerstelling.  
  • Bereik: met de meeste elektrische auto’s rijdt u ongeveer 150 km. Als u dus eerder korte afstanden aflegt, is een elektrische auto heel geschikt voor u.

Zoals u ziet, komt er bij de aankoop van een elektrische auto heel wat kijken. Stof tot nadenken!