HomeSlim sparenEen echt kerstfeest zonder al te grote kosten

Een echt kerstfeest zonder al te grote kosten

Zijn de crisis die maar blijft duren en de begroting van de regering een domper op de feestvreugde? Hieronder 5 betaalbare tips die wonderen doen voor uw gerechten en in het hart van uw gasten.

Zelfs met Kerstmis kunnen uw gerechten indruk maken zonder dat u uw portemonnee moet leegschudden of dat uw gasten op hun honger blijven. Wat moet u doen om hen te verrassen en om uw gerechten en uw interieur de nodige kerstsfeer te geven?

Ingrediënten die niks kosten: toewijding en tijd

Gun uzelf de nodige tijd, zorg voor een vleugje inspirerende muziek en voor een schort zoals die van de grote chef-koks: zelfs al zijn ze heel eenvoudig, uw gerechten zullen beter smaken als ze de liefde en vriendschap uitademen die u voelt voor uw gasten. Paul Bocuse zal u zeker niet tegenspreken.

Tip: pluis één of twee weken van tevoren de aanbiedingen van de supermarkten uit: niet alle producten worden immers overal aan dezelfde prijs verkocht. U kunt ook eens te rade gaan bij het vrouwtje van de markt, wiens kraampje u zo aanspreekt. Zij zal voor u haar beste kalkoen reserveren en u uitleggen hoe hij gekweekt werd en wat het beste vulsel is… Dat geeft u alvast een boeiend gespreksonderwerp.

Zijn klassiekers verplicht?

Als u zich verplicht voelt kreeft en foie gras te serveren, hoeft dat absoluut niet in grote hoeveelheden. En de langoustines van Loctudy, dat is ook goed. Stel uw menu’s samen als een goede huismoeder. Kleine toetsen in gerechten die zo al verrukkelijk zijn, zullen nog meer overbluffen. Enkele voorbeelden: een parfum van truffel zonder die zeldzame paddenstoel maar met enkele druppeltjes truffelolie, een ‘tarte tatin’ met witloof in plaats van appel, een spiegeleitje met lumpkaviaar op een bedje van groene koolbladeren, eetbare bloemen om reliëf te geven aan uw salade, en foie gras, ok, maar dan in krulletjes op een lichtjes aangebraden steak of zelfs op pasta al dente. Geen toverij, gewoon spaarzaam.

Water in wijn veranderen?

Dat is zeker niet aan iedereen gegeven. De tips van een wijnkenner zullen zeker nuttig zijn om de ogen van uw genodigden te laten schitteren voor middernacht slaat. Kies eerder een goede cava dan een slechte champagne. En ga voor kwaliteit in plaats van voor een merk. Luister naar de wijnkenner om de wijn te vinden die het best bij uw menu past. Dat is niet noodzakelijk duurder.

Licht om de magie van Kerstmis te creëren

Dat je met je ogen eet, is bekend. Probeer het volgende eens uit: onderborden, vierkante borden, glazen stolpen, … Doe de lampen uit. Kaarslicht zorgt voor magie. Schotelwarmers zijn zuinig en als kaarslantaarns te duur zijn – u kunt ze overal kopen vanaf 2 euro – zet u uw kinderen aan het werk om uw oude glazen te versieren met engeltjes in witte crêpe of met goudkleurig papier. Hebt u een slinger over? Leg hem als een loper op uw tafel. Leg er ook vers geplukte dennentakjes en dennenappels bij, die u met sneeuw hebt bespoten. Vergeet de achtergrondmuziek niet: goede jazz zal de gesprekken langer doen duren.

Cadeautjes voor iedereen? Ja, maar hoe?

Als u met velen bent, kunt u zelfgebakken cakejes cadeau doen in een mooi versierd doosje, of koop houten voorwerpen die u beschildert of versiert met pareltjes. Kijk eens op een site voor tweedehandsartikelen of refurbished materiaal (opgeknapte goederen), voor wie bv. een smartphone cadeau wil doen.