HomeBeleggen op maatEen derde huis kopen als belegging?

Een derde huis kopen als belegging?

Mijn partner en ik wonen wettelijk samen. We hebben elk een woning. We wonen in de mijne en mijn partner verhuurt de hare. Is het een goed idee om samen een derde woning te kopen en ze te verhuren? Welke impact heeft dat op onze belastingen? (Michaël, 42 jaar)

Natuurlijk kunt u nog een derde woning kopen. Op zich is daar niets op tegen. Als u ze volledig of gedeeltelijk financiert met een hypothecaire lening, hangen de toekenningsvoorwaarden af van dezelfde factoren. Uw terugbetalingscapaciteit, de waarde van de woning en uw eigen inbreng. Bij een derde woning vragen de banken doorgaans wel een grotere eigen inbreng.

Wat is de fiscale impact van een belegging in vastgoed?

In Vlaanderen betaalt u 10% registratierechten. In Brussel 12,50%. Als uw toekomstige woning in Wallonië ligt, moet u wel opletten. Vorig jaar heeft de Waalse regering immers beslist om een derde woning zwaarder te belasten. De registratierechten bedragen nu 15% in plaats van 12,50%. Op een investering van 200.000 euro komt dat neer op 30.000 in plaats van 25.000 euro. Dat is dus een heel verschil.

Wat de huurinkomsten betreft, is er niets veranderd. De belasting hangt af van uw huurder. Is het een particulier, dan wordt u belast op basis van het kadastrale inkomen. Maar als het om een professional (zelfstandige natuurlijke persoon, onderneming, vzw) gaat, die zijn huur aftrekt, wordt u belast op de ontvangen huurinkomsten verminderd met forfaitaire kosten.

En als u eens in iets anders belegde?

Als u op zoek bent naar bijkomende inkomsten via een nieuwe belegging in vastgoed, is de aankoop van een derde woning niet de enige optie. We hebben een dossier ‘Beleggen in vastgoed’ samengesteld om u er wegwijs in te maken:

Veel leesplezier!

 

Stel uw vraagBekijk alle vragen