HomeMijn geld beherenEen centje bijverdienen? Ruim uw huis op!

Een centje bijverdienen? Ruim uw huis op!

De grote schoonmaak is voor veel mensen de manier om het huis weer op orde te brengen. En dat creëert niet alleen rust in uw hoofd, maar kan u ook nog eens een flinke duit opleveren. Denk daarom altijd eerst twee keer na voor u iets weggooit. Wie weet, kunt u er nog iets aan verdienen.

Sorteer uw spullen

Hoe gaat u bij dat sorteren te werk? U moet eerst een selectie maken van spullen die u wilt houden en die u wilt wegdoen. De Japanse Marie Kondo heeft daar een handige methode voor ontwikkeld: ‘konmari’, een systeem om u sneller te doen beslissen. Zo raadt ze aan om bij het opruimen te starten met de makkelijke zaken zoals uw kleer- of boekenkast, zolder of keuken en pas dan de spullen te nemen waar u emotionele waarde aan hecht. Doe het ook alleen, zodat niemand u kan overtuigen om ze toch bij te houden. Als u iets al een tijd niet gebruikt hebt, dan gaat dat ook niet meer gebeuren. Neem elk voorwerp dat u wilt wegdoen vast en vraag u af of u er nog van houdt. Gaat u een boek nog lezen? Gaat u dat T-shirt nog aantrekken? Nee? Dan kunnen ze weg. Een cadeau bijhouden uit beleefdheid? Niet nodig. Bedank de gever nog eens, maar neem er dan afscheid van.

Wat is verkoopbaar?

Als u een selectie hebt gemaakt van de spullen die u niet langer wilt bijhouden, komt het erop aan te kiezen welke spullen nog verkoopbaar zijn. Heel veel producten waar u vanaf wilt, kunnen voor anderen nog wel waardevol zijn. Sorteer ze per soort en kijk naar de kwaliteit. Boeken die u ooit kocht maar nooit las en dus nog in goede staat zijn, kunt u perfect verkopen. Koopt u graag merkkleding, maar is uw blouse of broek net iets te klein geworden? Verkoopbaar. Hebt u ergens in de garage nog een bruikbare fiets staan? Of hebt u ooit een cadeau gekregen dat nog in de verpakking zit? Verkopen luidt de boodschap.

Via welke kanalen?

Bedenk via welke kanalen uw spullen het meeste kans hebben om verkocht te worden. Voor elk type product bestaat er een aparte markt. Om het meeste te kunnen verdienen, is het verstandig om vooraf de verkoopkanalen vast te leggen.

  • Verzamelitems met waarde kunt u verkopen via eBay of een veilingsite als Catawiki.
  • Elektronische apparaten of grotere spullen zoals een fiets, verkoopt u het best op een online website zoals 2dehands.be.
  • Hebt u vintage spullen, zet die dan op een specifieke Facebookgroep.
  • Ergens bij u in de buurt vindt er ongetwijfeld een rommelmarkt plaats. Dat kost enige moeite, omdat u uw spullen moet verplaatsen en u er staangeld betaalt. Maar dat verdient u vaak dubbel en dik terug. Kleding en kinderspullen zijn heel gewild.
  • Hebt u een bibliotheek vol boeken die u ooit eens ging lezen? Regelmatig worden er tweedehandsboekenverkopen georganiseerd.
  • U kunt het ook dicht bij huis houden en een garageverkoop organiseren met uw buren.
  • Of waarom organiseert u niet eens een privéverkoop bij u thuis? Laat bijvoorbeeld via Facebook weten dat u aan het opruimen bent en organiseer een snuffeldag.

Niet verkoopbaar? Probeer te ruilen

Als u denkt dat uw spullen niet meer genoeg waard zijn om te verkopen, kunt u ze misschien nog wel ruilen. Dat kan onder vrienden of familie of via websites als Ruiltmee.be, LETS (Local Exchange and Trading System) en WijDelen.be. Hebt u een aantal miskopen in kleding, ga dan eens naar een ‘swishingbeurs’? Op die manier verdient u niet letterlijk iets, maar ontvangt u wel nieuwe spullen die u beter kunt gebruiken. En krijgt u uw spullen echt niet verkocht, aarzel dan niet om ze weg te geven. Doe ze naar de kringloopwinkel of geef ze aan vrienden. Maak er iemand anders gelukkig mee. Op termijn kan dat u misschien ook een gunst opleveren.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.