HomeBeleggen op maatEen beleggersprofiel, wat is dat?

Een beleggersprofiel, wat is dat?

Om te beleggen hebt u een beleggersprofiel nodig. Wat het is en waarom dat moet, leggen we hieronder uit.

Beleggen doet u niet in het wilde weg. U wilt er graag beredeneerd aan beginnen. Welke risico’s wilt - of vooral kunt - u nemen? Hoelang kunt u uw geld missen? Wilt u een vast of variabel rendement? Op basis van die vragen maakt u uw keuze. Nog makkelijker is het als uw bankier u daarbij helpt. Dat doet hij via de opmaak van uw beleggersprofiel. Zo kan hij nagaan welke beleggingsproducten voor u geknipt zijn. Sinds kort is het maken van een beleggersprofiel zelfs verplicht voor elke belegger die bij zijn bankier langsgaat.

Wat is een beleggersprofiel?

Uw bankier geeft u een korte vragenlijst die polst naar uw persoonlijke en financiële situatie, uw kennis over beleggingsproducten, uw beleggingshorizon (hoelang u wilt beleggen) en uw kijk op risico. Op basis van uw resultaat weet uw bankier welke beleggingsproducten hij u kan aanraden.

Uw beleggersprofiel is dus een omschrijving van welk type belegger u bent. Alle banken voorzien verschillende soorten profielen en geven hen verschillende benamingen, afhankelijk van de producten die ze aanbieden.

Waarom een beleggersprofiel?

Is het niet makkelijk om advies te krijgen? En om later geen spijt te hebben van uw aankoop? Met een beleggersprofiel weet u welke belegging bij u past, bent u er zeker van dat u de risico’s kunt dragen, kiest u geen belegging in het wilde weg, en vooral… is uw belegging volledig afgestemd op uw behoeften van dat moment. Aan de hand van uw antwoorden kan uw bankier gepast advies geven. Want hij kent u. Beleggen wordt zo nog makkelijker.

Moet ik die vragenlijst invullen?

Ja. Dat moet. Als u wilt beleggen natuurlijk. Voor andere bankproducten is dat niet nodig. Het is belangrijk dat u alle vragen beantwoordt. Anders mag u jammer genoeg in geen enkel product beleggen. Waarom dat zo strikt is? Simpel: om u te beschermen. Stel dat u niet voldoende weet over een beleggingsproduct, maar er toch op intekent, dan kunt u weleens voor verrassingen komen te staan. Om dat (en andere zaken) te vermijden, heeft MiFID (de Markets in Financial Instruments Directive) die MiFID-vragenlijst in het leven geroepen. U bent dus verplicht om hem in te vullen.

Uitzondering op de regel

Er is maar een uitzondering. En dat is als u online een belegging koopt, via uw pc-banking. Omdat u niet via uw bankier passeert, kan hij u ook geen advies geven. In dat geval voert de bank uw order alleen maar uit (‘execution only’). Hoewel u die vragenlijst dan niet moet invullen, raden we het u toch aan. Zo krijgt u al een idee van wat voor type belegger u bent.

Een voorbeeldje van hoe Record Bank het doet? Ontdek de MiFID-vragenlijst van Record Bank.