HomeVoordelig lenenEen aannemer kiezen in zeven vragen

Een aannemer kiezen in zeven vragen

Wie een huis wil bouwen of renoveren, begint aan een avontuur met heel wat vragen. Een van de belangrijkste: wie kiest u als aannemer?

To Simons van het Centrum voor Duurzaam Bouwen

Bouwen of verbouwen doet u niet elk jaar. Het is dus belangrijk om die werken correct en voor de juiste prijs te laten uitvoeren. Maar hoe vindt u nu - tussen de 70.000 aannemers in België - een aannemer die goed werk levert én betrouwbaar is?

Hoe begint u eraan?

“Het is belangrijk dat het klikt met uw aannemer”, zegt To Simons van het Centrum voor Duurzaam Bouwen. “Wilt u bijvoorbeeld een energiezuinige woning? Dan moet uw aannemer op dezelfde golflengte zitten. Anders krijgt u ongetwijfeld conflicten. Wees dus zeker dat hij zich kan vinden in de filosofie achter het project.”

Mag u referenties vragen?

“Referenties van vroegere projecten vragen is zeker een goed idee”, zegt Simons. “Een betrouwbare aannemer geeft u die met plezier. Ga zeker eens praten met de bouwheren van die projecten. Daar leert u meestal heel veel uit.”

En de financiële toestand van de aannemer controleren?

Ook de financiële toestand van de aannemer is het onderzoeken waard. Hij is immers nog tien jaar aansprakelijk voor de werken. “Neem een kijkje in de Trends Top 30.000. Of vraag de balansen op bij de Nationale Bank, die zijn openbaar. Nadeel is dan wel dat u zo’n balans moet kunnen interpreteren of dat u iemand moet zoeken die dat voor u kan doen.”

Zijn rechtszaken een goede indicator?

U kunt bij de griffie van de rechtbank nagaan of er processen lopen tegen de aannemer of te weten komen of hij ooit al failliet is verklaard.Ook bedrijven als Graydon beschikken over databases over faillissementen, maar wees voorzichtig. “Het is niet omdat er een klacht is geweest,dat het automatisch een slechte aannemer is. Natuurlijk, als hij zes of zeven rechtszaken achter de rug heeft, mag u wel achterdochtig zijn.” Ook niet te vergeten: een aannemer kan na een faillisement altijd een nieuwe zaak starten onder een nieuwe naam.

Geeft een kwaliteitslabel garanties?

Als een aannemer geen label heeft, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat hij een slechte aannemer is. Maar vraag er gerust naar. Let wel: sommige labels geven meer garanties dan andere. “Qualibouw in Vlaanderen en CoQual in Wallonië zijn bijvoorbeeld labels die echt wel een goede inhoud hebben en ernstig te werk gaan”, aldus Simons.

Moet ik de aannemer kiezen die mijn architect voorstelt?

“Het is zeker interessant om daar rekening mee te houden. Ook de communicatie en de klik tussen de architect en de aannemer moeten er zijn. Als de aannemer en de architect nog nooit hebben samengewerkt, kan die communicatie misschien stroever verlopen dan verhoopt.”

Wat zegt de prijs van de offerte?

En dan is er natuurlijk nog de prijs. “Voor de allerlaagste prijs kiezen, kan soms een pak duurder uitvallen”, waarschuwt Simons. “Vergelijk grondig alle bestekken en laat u daarin bijstaan door uw architect. Sommige aannemers rekenen bodemprijzen aan om het werk binnen te halen. En leggen dan om de haverklap meerwerkfacturen voor. Een bestek dat ver onder de prijs van de anderen ligt, is doorgaans verdacht.”