HomeSlim sparenEen 20-er met een pensioenspaarplan?

Een 20-er met een pensioenspaarplan?

Onlangs stond in de pers te lezen dat almaar meer twintigers sparen voor hun pensioen. Zo ook Hans (27) die twee jaar geleden naar zijn bank stapte met de vraag om voor hem een pensioenspaarplan op te starten.

Hans27

”Als student werkte ik voor een bank met een studentencontract. Na mijn studies in marketing- en communicatiewetenschappen kon ik aan de slag in de non-profit sector, daarna in de private sector. Ik ben gestart met pensioensparen op mijn 25ste. Ja, dat is vroeg, maar dat is de bedoeling!”

Jonger dan 30 jaar

Hans is niet de enige 20-er met een pensioenspaarplan. Van alle mensen die in 2012 met pensioensparen begonnen, is de helft jonger dan 30 jaar.

“Ik had me voorgenomen zo snel mogelijk na mijn studies met pensioensparen te starten. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor. Ik heb voor mezelf de pensioenberekening gemaakt en kwam tot de conclusie dat mijn wettelijke pensioen niet zou volstaan om in mijn onderhoud te voorzien. Want, het verschil tussen je laatste loon en het wettelijke pensioen is best wel groot. Bovendien krijg je ieder jaar een mooi fiscaal voordeel.”

Pensioensparen aangemoedigd

De overheid moedigt pensioensparen aan door een belastingvoordeel toe te kennen aan spaarders met een individuele pensioenspaarrekening. De bank bezorgt hen een fiscaal attest van het gestorte bedrag op de pensioenspaarrekening. Op basis daarvan krijgt de spaarder belastingkorting ter waarde van ongeveer 30% van het jaarlijks gespaarde geld.

Het bedrag dat door pensioensparen in aanmerking komt voor de fiscale korting is beperkt: voor 2013 is dat 940 euro

Sparen voor pensioen is niet moeilijk

“Het is helemaal niet moeilijk om aan pensioensparen te beginnen. Het volstaat contact op te nemen met je bank. Dat heb ik dan ook gedaan. Mijn bank heeft me geïnformeerd over de mogelijkheden en de dag zelf was het in kannen en kruiken. Ik vond het niet nodig pensioenspaarplannen met elkaar te vergelijken.”

De flexibiliteit van het pensioenspaarplan trekt veel jongeren aan. “Je hoeft niet élk jaar het maximale bedrag te storten. Ik bepaal zelf hoeveel ik per jaar spaar en op welke manier - sparen voor een pensioenspaarplan kan via een periodieke opdracht of een overschrijving. Ik stort elke maand een kleine 80 euro. Zo heb ik op het einde van het jaar het maximumbedrag bereikt dat in aanmerking komt voor de fiscale korting. Op die manier behaal ik een mooi rendement en geef toe, een rustige oude dag, daar teken je toch voor?”

Langer sparen voor pensioen

Als uw pensioenspaarplan afloopt, kunt u het geld opnemen. Doorgaans eindigt het contract op uw 65ste verjaardag (als het uiterlijk op uw 54ste is beginnen te lopen toch), maar u kunt vanaf uw 60ste verjaardag het gespaarde kapitaal op een fiscaal voordelige manier opvragen. Het is niet aangeraden uw spaargeld eerder aan te spreken, want dan betaalt u fiscale boetes door middel van 33% belastingen.

Weet dat u bij een pensioenspaarfonds ook langer mag wachten om uw geld op te nemen. Dat geldt niet voor een pensioenspaarverzekering.

Wat de toekomst betreft, is Hans formeel: “Ik zal die inspanning zeker volhouden tot mijn pensioen. Het maandelijks gespaarde bedrag neemt niet zo’n grote hap uit mijn budget en ik vind het fiscale voordeel interessant. Naast pensioensparen heb ik een levensverzekering afgesloten. Volgens mij kun je beter je toekomst veilig stellen door te sparen. En met een fiscaal duwtje in de rug gaat dat net iets makkelijker!”