HomeVoordelig lenenDure bakstenen betaalbaar houden

Dure bakstenen betaalbaar houden

Een woning bouwen is voor de meeste mensen een zware financiële investering. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de pil wat te verzachten.

Op 20 februari startte in Brussel weer de jaarlijkse Batibouw-beurs. Zowat 300.000 bouwlustigen zullen naar de Heizel afzakken om zich over de laatste trends te laten informeren.

Een van de thema’s van deze editie is: ‘Betaalbaar wonen’. Niet zo verwonderlijk, want wonen wordt almaar duurder. Niet alleen het bouwen zelf, ook de energiekosten nemen een steeds grotere hap uit het budget.

U kunt gelukkig wel heel wat maatregelen nemen om die kosten onder controle te houden. Het energiepeil van uw woning verlagen, is dan ook een van de beste investeringen. Voor een deel zal de overheid dat zelfs verplichten.

‘Ben’ komt eraan

De Europese Commissie schrijft voor dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen in ons land ‘BEN’ moeten zijn of Bijna Energie Neutraal. Dat wil zeggen dat hun energieverbruik dicht bij nul moet liggen. En dat de kleine hoeveelheid energie die nog vereist is, vooral uit hernieuwbare bronnen moet komen (zonne- of windenergie, warmtepompen…).

Een van de belangrijkste manieren om tot zo’n BEN-gebouw te komen, is door intensief te isoleren. U kunt het dak isoleren, de ramen, de vloeren en de muren (de binnen- en buitenmuren of de spouwen). Hoeveel zo’n ingreep kost, hangt natuurlijk van heel wat factoren af: wat gaat u isoleren, hoe groot is de oppervlakte en welk isolatiemateriaal gebruikt u? De opbrengst voelt u echter wel vanaf dag één in uw portemonnee door de energiefactuur die een stuk lager ligt.

Tientallen jaren profiteren

Daarnaast kunt u natuurlijk nog andere technische ingrepen voorzien. Zoals kiezen voor een condensatieketel om uw huis te verwarmen of investeren in een warmtepomp. Ook dat is zeker een goed idee. Maar het rendement van die investeringen zal wel wat lager liggen, omdat zo’n ketel of pomp minder lang meegaat dan isolatiemateriaal waarvan u tientallen jaren geniet.

Meerkosten terugverdienen

Let wel: al die ingrepen zijn natuurlijk niet gratis en brengen meerkosten met zich mee. De Bouwunie berekende dat een halfopen bebouwing uit 2009 met energiepeil E100 opnieuw bouwen volgens energiepeil E30 zo’n 35.000 euro meer kost.

Op langere termijn haalt u dat er echter uit en verdient die investering zichzelf terug. Ook als u bijvoorbeeld uw huis over enkele jaren wilt verkopen, is een doorgedreven isolatie en energiezuinigheid een mooie troef om kopers te overtuigen. Zeker nu het energieprestatiecertificaat verplicht is bij kopen of huren!

De overheid springt bij

Om al die investeringen mee te helpen dragen, springt gelukkig ook de overheid bij. Er bestaan letterlijk tientallen premies, toelages en tegemoetkomingen voor de bouw, renovatie of aankoop van een woning.

Voor welke u precies in aanmerking komt, hangt natuurlijk af van wat u gaat doen en ook van waar u woont. De meeste premies zijn immers een gewestelijke aangelegenheid. Ze allemaal opsommen is dan ook onbegonnen werk.

Op het overheidsportaal Belgium.be vindt u wel een volledig overzicht van websites met de premies in de drie verschillende gewesten. Dit is het adres: www.belgium.be/nl/huisvesting/bouwen_en_verbouwen/premies/

De belgische droom, een nachtmerrie?

Een heel andere denkpiste om wonen betaalbaar te houden, ligt bij de bouwheer zelf. Is het echt nodig om te streven naar de Belgische droom: een aparte, vrijstaande woning met een grote tuin?

Er bestaan vandaag de dag al heel wat woonvormen waarbij de bouwkosten gedeeld worden. Die maken goedkoper bouwen dus mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan gegroepeerde woningen met een gemeenschappelijke tuin. Of ‘co-housing’ waarbij bepaalde woonfuncties gedeeld worden door meerdere gezinnen. Of nog ‘kangoeroewoningen’, waarbij een eengezinswoning opgesplitst wordt in twee woondelen, dikwijls voor een jong koppel en de ouders.

Samen uit, samen thuis

Nog een interessante piste is het samen aankopen van een gebouw met verschillende kopers. De Belgische website Shaipz.com speelt precies daarop in. Op die site meldt u welk soort huis u in welke buurt wilt kopen. Daarna wordt u in contact gebracht met andere geïnteresseerden. Zij kunnen eventueel al een gebouw aanbrengen, dat daarna samen wordt aangekocht.

Ook voor wonen geldt dus: met wat creativiteit houdt u het toch betaalbaar.