HomeOndernemenDrie redenen om te kiezen voor een beroepskrediet

Drie redenen om te kiezen voor een beroepskrediet

Heeft uw onderneming voldoende liquiditeiten om zelf investeringen te financieren? Dan is uw eerste reflex misschien om uit uw eigen reserves te putten. Nochtans kan het beter zijn om een beroepskrediet aan te gaan. We leggen uit waarom.

1. Om uw investering beter in de tijd te spreiden

Dankzij een beroepskrediet spreidt u de betalingen – mensualiteiten – over de economische levensduur van uw aankoop. U betaalt uw lening terug met de extra inkomsten die uw investering genereert. Daardoor vermindert de druk op uw financiële middelen.

2. Om uw financiën in evenwicht te houden

Niet alle uitgaven komen in aanmerking voor een lening. Leent u om te investeren, dan hebt u nog financiële reserves voor die al dan niet voorziene uitgaven. Hou altijd in het achterhoofd dat voldoende liquiditeiten voor uw onderneming van levensbelang zijn.

3. Om uw dagelijkse activiteiten te financieren

Voor de dagelijkse werking moet uw bedrijf aankopen, vaste kosten, salarissen, belastingen en sociale lasten betalen. In afwachting van de betalingen door uw klanten hebt u dus reserves nodig. Die buffer voor de financiering van uw activiteiten wordt ook de ‘behoefte aan werkkapitaal’ genoemd. Volgens financiële specialisten is het beter om die behoefte te financieren met kapitalen op lange termijn. Zet een deel van uw liquiditeiten daarvoor dus opzij.

Vraag advies

Voor elk bedrijf is de situatie natuurlijk anders. Toch is het een goede strategie om een liquiditeitenbuffer aan te houden. Dat stelt uw bankier en handelspartners immers gerust. Een beroepskrediet afsluiten kan dus soms eerder een strategische beslissing dan een kwestie van kosten zijn.. Vraag zeker eerst advies aan uw boekhouder of bankier voor u een beslissing neemt!