HomeVoordelig lenenDrie nieuwbouwtips van Sven en Tineke

Drie nieuwbouwtips van Sven en Tineke

Sven en Tineke Van Londersele

Sven: “In 2010 heb ik een stukje bouwgrond gevonden in Moerbeke. Mijn ouders zijn zo geweldig geweest om financieel bij te springen, zodat ik de grond kon kopen. Tegenwoordig is een huis bouwen bijna onbetaalbaar geworden. Dankzij hen heb ik samen met Tineke kunnen beslissen om ons eigen huis te bouwen.”

Tineke: “We wilden liever geen geld steken in de huur van een appartement of een woning. Daarom hebben we voor een eigen huis gekozen. Met de juiste hypothecaire lening én de steun van onze ouders was dat perfect mogelijk!”

Tijd om te zoeken

Sven: “Zoals iedereen zijn we begonnen met een architect te zoeken. In ons geval was dat gemakkelijk. In Tineke haar familie zitten er 2 architecten. Dat spaart ons een hoop kosten uit. Het ging vlot. Een voorontwerp, enkele opmerkingen en even later was het definitieve plan klaar met een kostenraming.”

“De eerste tip: sluit een goede lening af voor uw huis. Om de bouw te financieren zijn we bij bijna elke bank langsgegaan. Eén bank sprong er uit qua intrestvoet. Als je wil lenen voor een huis, dan moet je echt je tijd nemen,” aldus Tineke.

Offertes aanvragen

Sven: “De aannemers vinden was niet gemakkelijk. Misschien is dat wel het meest frustrerende aan bouwen. Tot op vandaag loopt er altijd wel iets mis. De tweede tip: vergelijk offertes! Ik had zelfs een tabel opgemaakt, om alles in één blik te kunnen schatten. Tineke zou sneller gekozen hebben, denk ik, die heeft niet zoveel geduld.”

Budget voor de inrichting

Sven: “Onze derde tip? Maak een goede goede rolverdeling. In ons geval doe ik zowat alles tot het huis er staat. Tineke is nadien verantwoordelijk voor het onderhoud.” (lacht)

Tineke: “Sven, een goede inrichting is ook belangrijk. Een ruwbouw is niet alles. Ook hier moeten we met budgetten gaan spelen, je zult wel zien hoeveel werk ik daarmee zal hebben. En bij het onderhoud ga je ook mogen meehelpen.”