HomeVoordelig lenenDossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 6: Beleggen in parkings of garages

Dossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 6: Beleggen in parkings of garages

In het dossier ‘beleggen in vastgoed’ kreeg u al de voor- en nadelen en heel wat tips voorgeschoteld. Nu staan we stil bij de trends op de vastgoedmarkt. Waarin kunt u zoal investeren als u al een eigen woning hebt? In deel 6 belichten we de beschermers van de heilige koe: betaalparkings, staanplaatsen en garages.

De Belgische bevolking groeit gestaag. En in het kielzog daarvan groeit ook het aantal personenwagens in België. In 2016 reden er maar liefst 5,7 miljoen rond in ons landje. Die hebben allemaal een plekje nodig om gestald te worden: in de buurt van de woonplaats van de bestuurder of de plek waar hij werkt. Qua vraag op de markt lijkt dat dus snor te zitten. Wat meteen uw potentieel rendement bij een investering interessant maakt. Maar wat zijn zoal de mogelijkheden om te investeren in autostaanplaatsen en waarop moet u zoal letten?

1. Investeren in een professionele parkeergarage

De makkelijkste manier om te investeren in autostaanplaatsen, is investeren in professioneel uitgebate rotatieparkings. Die worden vooral opgetrokken in en rond de centrumsteden, in de buurt van populaire bestemmingen als stations en winkelstraten. Dat maakt dat de kans op een hoge bezettingsgraad groot is. Want ook al verkiezen velen een plekje op straat, door de almaar schaarser wordende parkeerplaatsen belanden we dikwijls alsnog in een betaalparking.

Bovendien worden de parkings, dankzij hoge automatisering, heel efficiënt uitgebaat. En door de ruimteschaarste buiten zit er mogelijk meer rek op de prijsflexibiliteit binnen. Dat maakt dat het potentiële rendement goed zit. Voor u toehapt, zorgt u er beter voor dat u de investering begrijpt.

Stel uzelf de volgende vragen:

 • Hoe wordt er winst gemaakt en hoe wordt die verdeeld onder de verschillende investeerders?
 • Hoe wordt berekend hoeveel uw parkeerplaatsen opbrengen?
 • Wanneer wordt uw winst uitbetaald?
 • Hoeveel commissie moet u afstaan aan de exploitant?
 • Wat zijn de uitstapmogelijkheden en hoeveel kost dat eventueel?

2. Investeren in individuele staanplaatsen of garages

Een tweede mogelijkheid is investeren in staanplaatsen of garages die u zelf verhuurt.

Voordelen:

 • De prijsbarrière is minder hoog dan bij appartementen of woningen, net als de (onderhouds)kosten.
 • In principe hebt u minder last van wanbetalers dan bij het verhuren van een woning.
 • Het is minder moeilijk om niet-betalende huurders buiten te gooien: er is meer contractuele vrijheid.

Nadelen:

 • Door de grotere contractuele vrijheid is er ook meer verloop dan bij het verhuren van bv. een woning. Dat brengt dus mogelijk ook meer opvolging en administratie met zich mee.
 • In moeilijke financiële tijden kan het lastiger zijn om een huurder te vinden. Locatie is dus ook hier van cruciaal belang!
 • De marktprijzen van garages kunnen ook een daling ondergaan, bv. als het parkeerbeleid van een gemeente aangepast wordt.

Tips

Hou bij de selectie van uw investeringspand(en) zeker rekening met de tips die u in een eerder artikel in deze reeks kreeg.

Voor garages en autostaanplaatsen komen daar nog de volgende extra aandachtspunten bij:

 • Contract: bepaal sowieso een opzegtermijn. Als die er niet is, dan geldt voor contracten van onbepaalde duur een opzegtermijn van één maand. U kunt ook werken met contracten van bepaalde duur, die dan automatisch verlengd worden na het verlopen van de periode. Vermeld in het contract ook specifiek de bestemming van de garage, zodat die niet gebruikt kan worden als opslagruimte (voor bv. gevaarlijke stoffen). Vermeld ook dat de huur geïndexeerd kan worden. En leg ten slotte formeel vast of de huurder de kosten van de huur fiscaal zal inbrengen. Dat heeft te maken met het volgende punt.
 • Personenbelasting: als de huurder een privépersoon is, dan wordt u belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen (verhoogd met 40%). Als de huurder de huur aftrekt als beroepskosten, dan verandert het plaatje. Dan zult u de exacte huurinkomsten moeten opgeven en wordt u belast op 60% van dat bedrag. Ook bij herverkoop is er een aandachtspunt: als u binnen vijf jaar na aankoop verkoopt met meerwaarde, betaalt u 16,50% belasting op de gerealiseerde meerwaarde.
 • Btw: verhuur van onroerende goederen is normaliter vrijgesteld van btw, behalve de verhuur van garages. Verreken de 21% btw dus zeker in de huurprijs die u vraagt. Bijgevolg bent u ook verplicht om elk kwartaal een btw-aangifte in te dienen. Bent u niet btw-plichtig door andere economische activiteiten en ligt uw jaaromzet lager dan 25.000 euro? Dan kunt u gebruik maken van de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Hou dat dus goed in de gaten!

Verder in ons dossier ‘Beleggen in vastgoed’