HomeBeleggen op maatDossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 3: beleggen in recreatief vastgoed

Dossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 3: beleggen in recreatief vastgoed

In de eerste twee delen van het dossier ‘Beleggen in vastgoed’ kreeg u al de voor- en nadelen en heel wat tips voorgeschoteld.

Nu is het tijd om stil te staan bij de trends op de vastgoedmarkt. Waarin kunt u zoal investeren als u al een eigen woning hebt? Wat dacht u om te beginnen van een vakantiewoning of zelfs een vakantiepark?

Vakantie, het blijft een magisch woord voor veel Belgen. Naast een eigen woning, kinderen en een auto, is vakantie voor heel wat landgenoten iets waar jaarlijks toch wel wat budget aan wordt besteed.

Als u dus op zoek bent naar een investering in vastgoed, is recreatief vastgoed zeker een optie om te overwegen. Want een van de voorwaarden voor succesvol investeren in vastgoed, is een goede bezettingsgraad. En aangezien mensen op vakantie zullen willen blijven gaan, lijkt die voorwaarde alvast met (relatief) gemak vervuld.

Bovendien hebt u op die manier een eigen plekje om naar terug te keren tijdens uw eigen vakanties. Waardoor u meteen bespaart op uw eigen budget.

Welke opties hebt u zoal om in recreatief vastgoed te investeren?

Beleggen in een vakantiehuis in het binnenland

De meest voor de hand liggende optie is een tweede woning in eigen land. Een appartement aan zee of een huis in de Ardennen hoort daarbij bij de betere keuzes. Dat ligt uiteraard aan het feit dat dat de twee populairste bestemmingen zijn bij een zogenaamde staycation.

Binnen de landsgrenzen blijven, maakt het makkelijker om het beheer van uw tweede verblijf zelf in handen te houden. Of het beheer ervan op te volgen, als u toch beslist om te werken met een tussenpersoon voor het verhuur ervan. Bovendien biedt het een ideale uitvalsbasis voor de momenten waarop u er zelf even tussenuit wil, zonder daarbij al te ver te moeten gaan.

Beleggen in een vakantiehuis in het buitenland

Heel wat landgenoten spenderen hun vakantie liever in het buitenland. De populairste bestemmingen daarbij zijn met voorsprong Spanje en Frankrijk. Ook andere landen rond de Middellandse Zee zijn in trek: Italië natuurlijk, maar ook minder bekende parels als Slovenië, Kroatië en Montenegro winnen snel aan populariteit.

In alle voornoemde landen vindt u ongetwijfeld een huis waar u graag naar terugkeert en dat zich leent voor een mooie investering. Op voorwaarde natuurlijk dat u de moeite doet om de vastgoedmarkt te leren kennen. Twijfelt u? Doe dan zeker een beroep op lokale makelaars. Vergeet daarbij de tips uit deel 2 van dit dossier niet!

Ook een goede optie: de Verenigde Staten. De vastgoedmarkt is er interessant en de koers van de dollar is vooralsnog interessant ten opzichte van de euro.

Neemt u graag het zekere voor het onzekere qua bezettingsgraad? Werk dan samen met een gespecialiseerd agentschap dat het verhuur van uw woning voor u regelt. 

Belangrijk om weten: elk land heeft zijn eigen belastingsysteem en erfrecht. Dat zijn essentiële zaken om helemaal over ingelicht te zijn voor u overgaat tot een effectieve investering. Bovendien wordt u in België belast op uw tweede verblijf en de inkomsten die daaruit voortvloeien. Het goede is wel dat u de vastgoedbelastingen die u in het buitenland al betaalde, in de Belgische belastingen kunt verrekenen.

Investeren in een vakantiepark

In het buitenland al een aantal decennia populair als investering, maar in België pas sinds een aantal jaren in opmars. Investeren in een vakantiepark brengt dan ook heel wat voordelen met zich mee.

De parken liggen bijvoorbeeld (meestal) op excellente locaties en lenen zich perfect voor een korter verblijf. Twee elementen die een gunstige invloed hebben op de bezettingsgraad. Bovendien hebt u er niet te kampen met de mogelijke pijnpunten van de traditionele huurmarkt, zoals wanbetaling en wangedrag.

Het dagelijkse beheer van het vakantiepark ligt in de handen van ervaren personeel. En als investeerder geniet u, afhankelijk van het park waarin u investeert, mogelijk van kortingen of andere voordelen in het park in kwestie. U investeert met andere woorden in een totaalpakket. Dat is weliswaar iets minder ‘sexy’ dan uw eigen tweede verblijf in de Provence, maar biedt u wel heel wat gebruiksgemak. De opties blijven trouwens niet beperkt tot België, want ook in Frankrijk en Spanje neemt het aanbod toe.

Kriebelt het al?

Nog niet beslissen, want in de komende delen gaan we in op studentenkoten, hotelkamers, serviceflats en garages!

Verder in ons dossier ‘Beleggen in vastgoed’