HomeVoordelig lenenDossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 2: 10 tips om slim te beleggen

Dossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 2: 10 tips om slim te beleggen

Sommige mensen sparen, sommige mensen beleggen…en sommige mensen steken hun geld in vastgoed. Dat laatste is voor velen afschrikwekkend, maar is dat terecht? Waarop let u best als u beslist uw geld in bakstenen te investeren?

Hebt u na het lezen van Dossier ‘Beleggen in vastgoed’ deel 1: Doen of niet? zin gekregen om te investeren in vastgoed? Volg dan deze 10 slimme tips.

1.Begin voorzichtig

Begin met een segment van de markt dat u goed begrijpt. Verhuur aan personen uit dezelfde leeftijdscategorie of bevolkingsklasse. Babyboomers verhuizen stilaan van hun te grote huis naar appartementen in de stad. Jongeren wonen langer thuis maar sparen dus ook meer en kiezen voor een kleinere woonst. Hou dus rekening met de demografie.

2.Vind het pand zelf leuk

Emoties mogen doorgaans bij beleggingen en investeringen geen rol spelen. Voor vastgoed kan wel een uitzondering worden gemaakt. U goed voelen bij het pand in kwestie is niet onbelangrijk. Tenslotte moet u het pand promoten op de huurmarkt, en dat kan maar als u er zelf helemaal achter staat.

3.Let op de regio

Doorslaggevend voor het succes van uw vastgoedinvestering is de regio. Als u van plan bent om te verhuren, dan is een huis of appartement kopen in Oetingen of Gingelom misschien niet de beste oplossing. Daarnaast koopt u beter ook niet te ver van waar u zelf woont. Een pand kopen in Namen terwijl u zelf in Brugge woont, is niet meteen een top idee. Kies dus een regio die aantrekkelijk is voor potentiële huurders, die niet te ver van uw eigen regio ligt.

4.Denk duurzaam… en kwalitatief

Het E-woord wint almaar meer aan belang: Energie. Steeds meer huurders letten op de zuinigheid en duurzaamheid van een pand. De verwachting is bovendien dat de wettelijke normen de komende tijd nog zullen verstrengen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat het pand in kwestie in uitstekende staat is, als u het verhuurd wilt krijgen.

5.Let op het kadastraal inkomen

Voor verhuur aan privépersonen vormt het kadastraal inkomen de basis waarop u belast wordt, niet de inkomsten die u uit de huur haalt. Voor professionele huurders is het wel iets anders, en het verschil kan vrij groot zijn: doe dus het nodige opzoekingswerk als u toch die piste verkiest.

6.Hou de touwtjes mee in handen

Investeer niet in een project waar u niets in de pap te brokken hebt. Zorg altijd voor medezeggenschap. Wees daarbij ook slim. Investeren in een gebouw waar eigenaars wonen, is weten dat het gebouw beter onderhouden wordt dan een pand waar enkel huurders wonen.

7.Zoek een degelijke huurder

Vlot verhuren staat of valt met degelijke huurders. Wat meer tijd en moeite steken in het vinden van een goede huurder bespaart u tijd en moeite op langere termijn. Wees dus selectief. Zorg ook voor een degelijk huurcontract. Heel wat verhuurders downloaden een standaardcontract, maar die zijn niet altijd sluitend. Bovendien zijn ze niet afgestemd op de specifieke eisen van het pand. Voor de juridische kant van de verhuur klopt u dus best even aan bij een expert.

8.Kijk naar meer dan het potentiële rendement

Rendement is uiteraard cruciaal voor een belegger. Er meer uithalen dan wat u investeerde is essentieel om te kunnen spreken van een goede investering. Toch dragen alle bovenstaande factoren bij tot een positieve conclusie, onderschat ze zeker niet.

9.Beperk het risico

Een pand verhuurd krijgen is essentieel om geslaagd te beleggen in vastgoed. Investeren in één pand, kan daarbij redelijk risicovol zijn. Dat ligt bij investeren in meerdere panden (bv. garages, studentenkamers, zorgkamers,…) gevoelig lager. Als er daarvan eentje blijft leegstaan, zult u dat minder snel voelen in uw financiële situatie. En vermijdt u de paniek die daar mogelijk bij komt kijken…

10.Probeer een lening aan te gaan

Een hypothecaire lening aangaan, is fiscaal interessant. Dat heeft meteen een gunstige invloed op het rendement. Let op: niet alle financiële instellingen zijn even geïnteresseerd in het verstrekken van leningen voor investeringspanden. Doe dus het nodige opzoekingswerk voor u aan de slag gaat!

Verder in ons dossier ‘Beleggen in vastgoed’