HomeVoordelig lenenDoordacht op huizenjacht

Doordacht op huizenjacht

Een woning kopen doet u niet elk jaar. U kunt dus maar beter goed voorbereid zijn. Hier zijn alvast enkele tips.

BIV-woordvoerder Dajo Hermans

Het grootste deel van de Belgen koopt hooguit één of twee keer in zijn leven een huis of appartement. Voor de meeste mensen is dat ook hun allergrootste aankoop. Zulke momenten vragen dus een goede voorbereiding. Wij polsten bij het BIV (het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) naar goede tips voor het kiezen van uw woning.

Locatie, locatie, locatie

“Vraag aan een vastgoedprofessional wat het belangrijkste is bij het kopen van een huis en hij zal drie dingen antwoorden”, zegt BIV-woordvoerder Dajo Hermans. “Locatie, locatie en locatie. Het is een boutade, natuurlijk, maar er schuilt wel waarheid in. Het heeft ook te maken met het feit of u een huis koopt als belegging of om een eigen woning te verwerven. In dat laatste geval zullen de doorslaggevende criteria heel persoonlijk zijn:

 • Hoe dicht bij uw werk is het huis gelegen? Kunt u de files vermijden?
 • Kunt u uw auto gemakkelijk parkeren? Een goede vraag, vooral als u geen parkeergarage hebt. In sommige wijken geraakt u ’s avonds maar moeilijk uw auto kwijt.
 • Is er openbaar vervoer in de buurt? Interessant om weten als u aan de rand van de stad woont. Als u in de buurt van een station woont, maar de laatste trein rijdt al om acht uur ’s avonds, dan hebt u daar ook niet veel aan.
 • Hebt u groene vingers? Dan wilt u graag een tuin.
 • Ziet u de aankoop puur als een investering? Dan zult u rationelere overwegingen maken. We zien bijvoorbeeld dat veel mensen die een huis kopen als belegging een tuin almaar minder belangrijk vinden.”

Plaats voor de kids

“Ook de gezinssituatie speelt een belangrijke rol in de aankoop van een huis”, zegt Hermans.

 • Hoeveel kamers hebt u nodig? Hou daarbij ook rekening met een eventuele gezinsuitbreiding.
 • Zijn er crèches en scholen in de buurt? Is er een speelplein?
 • Kunnen uw kinderen in de buurt hun hobby beoefenen? Voetballen bijvoorbeeld.”

Omgeving

“Wie zijn zinnen heeft gezet op een bepaald huis, bezoekt dat beter ook op verschillende tijdstippen”, aldus Hermans. “Ga overdag kijken, maar ook ’s avonds. Op een werkdag en in het weekend. Sommige buurten zien er ’s avonds plots minder aantrekkelijk uit dan op een mooie, zonnige dag. Op die manier kunt u ook de omgeving evalueren:

 • Is er geluidsoverlast van verkeer, vliegtuigen of buren?
 • Zijn er cafés of discotheken in de buurt?
 • Zijn er blaffende honden?
 • Is er geurhinder?

Realistisch renoveren

Blijft dan ook de keuze tussen een instapklare woning of eentje waaraan nog werken moeten gebeuren. “Lijst in geval van een renovatie goed op wat er allemaal aan de woning moet gebeuren en maak dan een realistische inschatting van de kostprijs. Heel wat mensen onderschatten het budget daarvoor. Laat u dus adviseren door iemand met kennis van zaken. Een woning verwerven is één zaak, maar het mag op langere termijn geen financiële molensteen worden.”

Documenten

Verlies ook de administratie niet uit het oog. Hermans somt de belangrijkste documenten op:

 • “Het EPC of energieprestatiecertificaat wordt almaar belangrijker. Dat document geeft het huis een ‘score’ voor energiezuinigheid, uitgedrukt in kWh/m². Hoe lager dat cijfer, hoe minder energie de woning verbruikt. Een nieuwbouw scoort ongeveer 120 of minder, een ouder huis vaak 600 en meer. Als u de keuze hebt tussen twee gelijkaardige huizen, kies dan voor de woning met de beste EPC-score, zelfs als die wat duurder is. Het prijsverschil haalt u er op langere termijn uit.”
 • Een tweede belangrijk document is de elektriciteitskeuring. “Dat is een verplicht attest. Als er iets niet in orde is, is het aan de koper om voor de nodige herstellingen te zorgen. U kijkt dat dus beter even na. Als het attest gebreken vermeldt, kunt u het als onderhandelingsmiddel gebruiken om de prijs te drukken.
 • Een laatste document is de watertoets. Die is voorlopig nog niet verplicht, maar voor een koper kan het interessant zijn om te weten of zijn droomwoning in een risicogebied ligt qua overstromingen. Al moet u dat relativeren: ongeveer half West-Vlaanderen ligt in potentieel risicogebied, omdat er statistisch gesproken om de paar honderd jaar een overstroming is.”