HomeMijn geld beherenDomiciliëring: hoe creëren of wijzigen?

Domiciliëring: hoe creëren of wijzigen?

Betaal iedere maand automatisch en op tijd uw gas- en elektriciteitsfacturen dankzij een domiciliëring: handig en eenvoudig om in te stellen of te wijzigen. Zo doet u het.

Bent u het beu om iedere maand dezelfde betalingen van terugkerende facturen te moeten ingeven, of vergeet u wel eens de waterfactuur te betalen? Een domiciliëring lost het probleem voor u op. Met een domiciliëring betaalt u automatisch de maandelijkse facturen zonder dat u er zelf aan hoeft te denken. U laat uw schuldeisers toe de inning van hun facturen rechtstreeks met uw bank te regelen. U hoeft alleen toelating te geven en het bedrag wordt automatisch van uw rekening naar die van de schuldeiser overgeschreven zonder manuele tussenkomst. Erg praktisch, want zo verliest u geen tijd meer met het invullen van formulieren voor regelmatig terugkerende betalingen. Bovendien vergeet u zo de betaling nooit meer. Houdt u graag zelf de touwtjes in handen? Geen paniek, u kunt al uw domiciliëringen zelf beheren en controleren via pc-banking.

Domiciliëring aanmaken: aan de slag

U kunt een domiciliëring volledig gratis creëren. Dat kan als volgt.

1. De schuldeiser biedt een Belgische domiciliëring aan

  • In dat geval kunt u de domiciliëring zelf aanmaken. Dat kan bij de meeste banken online. Of u laat uw bankier het regelen voor u.

2. De schuldeiser biedt een Europese domiciliëring aan

  • U geeft de schuldeiser de toelating om alles zelf te beheren. Vul uw gegevens in op het domicilëringsformulier. Uw schuldeiser regelt het dan voor u met uw bank.
  • Ook in geval van een wijziging in uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld als u van bank verandert, kunt u bij uw schuldeiser terecht. Hij doet het nodige om de veranderingen in orde te brengen bij uw bank.
  • Nadien krijgt u zijn factuur en biedt hij die ook ter betaling aan bij uw bank.
  • De betaling wordt na twee dagen (bij de eerste vereffening na 5 dagen) automatisch uitgevoerd, op voorwaarde dat er voldoende geld op uw rekening staat.

Europese domiciliëring

Vroeger kon u alleen een domiciliëring op nationaal niveau afsluiten. Sinds enige tijd kan dat ook op Europees niveau. De Europese domiciliëring is geldig in de SEPA-zone, het gemeenschappelijke betalingsgebied van de euro: dat zijn de 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Monaco, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Dankzij dat type van domiciliëring kunt u bijvoorbeeld een abonnement nemen op een buitenlands magazine. Hebt u een vakantieverblijf in het buitenland? Dan is de Europese domiciliëring erg handig om de gas- of elektriciteitsfacturen maandelijks en automatisch te betalen vanuit uw Belgische bankrekening.

Verkeerde betaling?

Stel dat er een verkeerd bedrag van uw rekening gaat of erger nog, er gebeurt een betaling zonder uw toelating. Dan hebt u vanaf de debitering 8 weken de tijd om die betaling te betwisten en het geld terug te eisen bij uw bank. Als u de domiciliëring al eerder annuleerde en de leverancier vraagt toch nog een betaling op, dan hebt u zelfs 13 maanden om de terugbetaling te vragen.