HomeOndernemenDeelplatformen: haal er winst uit

Deelplatformen: haal er winst uit

Een dienst aanbieden tegen betaling of een dienst ruilen tegen een andere?
In de deeleconomie is er voor particulieren heel wat mogelijk. De online klusjesplatformen groeien als kool. Welke initiatieven bestaan er zoal en hoe werken ze?

In de deeleconomie zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds zijn er online platformen waar particulieren diensten kunnen uitwisselen. Zo kan iemand bij u komen schilderen, terwijl u bij iemand anders het gras gaat afmaaien. Anderzijds zijn er platformen waar particulieren hun diensten aanbieden tegen betaling, zoals het geven van bijles of het uitvoeren van schilderwerken in huis. Daarbij is er geen sprake van een ruil, maar van betaalde dienstverlening.

LETS: ruilen met de buren

In de eerste categorie is het LETS-systeem het meest bekende. LETS staat voor Lokaal Economisch TransactieSysteem, waarbij mensen elkaar helpen door diensten uit te wisselen. Om de waarde van elke dienstverlening te kunnen bepalen, werkt elke LETS-groep met eenheden. Het systeem is opgestart in Canada, maar is wereldwijd een succes. Ook in België zijn er tientallen groepen, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Los van het feit dat u gratis klusjes kunt laten opknappen, staan voor de leden ook het ecologische en sociale aspect voorop. Ze moeten geen materialen dubbel kopen en ze leren er hun buurt mee kennen. Driedubbele winst dus. Ook op kleinere schaal, in steden en gemeenten, zijn er gelijkaardige initiatieven opgestart. Voorbeelden zijn Hoplr in Gent of Deurnedeelt.

Belastingvrij bijverdienen

Naast die ruilinitiatieven bestaan er ook dienstenplatforms, waar iedereen zijn of haar diensten tegen betaling kan aanbieden. En die dienstverlening gaat van het uitvoeren van klusjes in huis tot het geven van bijles of het koken van een maaltijd. En goed nieuws: vanaf 2018 betaalt de aanbieder meestal geen belastingen op zijn geleverde diensten. Wie bijklust via een digitaal platform, dat erkend is door de FOD Financiën, kan tot 500 euro per maand of 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. Intussen zijn er meer dan twintig erkende deelplatformen, maar hun aantal groeit nog altijd.

Enkele voorbeelden

  • ListMinut: iedereen die een dienst aanbiedt, kan zich daarop gratis registreren. Diensten kunnen gaan van het verzorgen van iemands huisdier, het ophalen van grof huisvuil, babysitten tot het begeleiden van sportactiviteiten. Soortgelijke platformen zijn Klaar is kees, Pwiic en WeTasker. Gebruikers kunnen de aanbieders op het platform evalueren door middel van sterren.
  • FLAVR: bent u in uw vrije tijd een echte amateurkok en wilt u anderen van uw kookkunsten laten genieten en zelf een centje bijverdienen? Dan kunt u zich op dit platform gratis registreren. U kookt dan verschillende porties die u tegen een democratische prijs online aanbiedt. Mensen met weinig tijd om zelf te koken, komen daar dankbaar op af. Een soortgelijke app is Menu Next Door.
  • Helpper: bent u eerder een zorgend iemand, let u graag op kinderen of huisdieren, wilt u een zieke of oudere gezelschap houden of voor anderen boodschappen doen en koken? Dan is Helpper het ideale platform om u op aan te melden. Omdat u met een bepaalde doelgroep werkt, screent het platform u wel eerst voor u aan de slag kunt.
  • BijlesHuis: bent u een docent en hebt u vrije tijd over? Dan kunt u zich registreren op BijlesHuis, waar u wordt gekoppeld aan leerlingen die studiehulp vragen. Een consulent neemt de online aanvraag van de student op en brengt u met de leerling in contact.

Voor een volledige lijst van erkende deelplatformen kunt u terecht op de website van de FOD Financiën.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.