HomeSlim sparenDe zomer, een feest voor de smaakpapillen!

De zomer, een feest voor de smaakpapillen!

Tijdens de zomermaanden loont het de moeite om te genieten van groenten en fruit van het seizoen. Naast seizoentoppers zoals aardbeien en komkommers zijn er heel wat vergeten groenten en fruit die het ontdekken waard zijn!

Groeten uit de groentetuin

In juni, juli en augustus staan de groentetuinen op ontploffen. Wie slim gezaaid heeft, kan elke dag oogsten, maar als u niet over een tuin of terras beschikt om zelf groenten te kweken, liggen de groenten van het seizoen aan interessante prijzen in de rekken.

De klassiekers van de zomerkeuken zijn courgette, paprika, zomerpompoen, tomaten, alle soorten sla en komkommer. Daarnaast kunt u in juni, juli en augustus proeven van minder bekende groenten, zoals koolrabi, Chinese kool, warmoes of spitskool.

Sommige van die groenten, zoals spitskool, kunt u rauw bereiden. Koolrabi is als aperitiefhapje niet te versmaden en Chinese kool komt helemaal tot zijn recht in uw wok. De smaak van warmoes is te vergelijken met spinazie. Net als die groene groente is warmoes een bladergewas.

In geuren en kleuren!

Wie graag fruit eet, snakt de hele winter naar zoet zomerfruit zoals aardbeien, abrikozen, kersen, nectarines, pruimen en frambozen. In de zomermaanden is er een groot aanbod aan vers fruit en op het einde van het seizoen is de prijs ervan dikwijls gevoelig gedaald.

Rode bessen smaken erg zuur, maar u maakt er wel de lekkerste gelei mee. Door hun hoge pectinegehalte vormt het fruit makkelijk een gel tijdens het koken. Dat is ook het geval bij de minder bekende kruisbessen. Hier en daar groeien kruisbessenstruiken in het wild, maar pas op als u ze plukt. De kruisbes wordt niet voor niets ook stekelbes genoemd! Schrik niet als de groene kruisbessen die u hebt gebruikt om jam te bereiden eindigen als een roze substantie. Door het kookproces verandert de gelei van kleur!

Een van de lekkerste delicatessen van de zomer zijn druiven. Belgische blauwe druiven zijn lekker fris, zoet en knapperig met een zachte binnenkant. Sommige variëteiten hebben een blauwe waas.

Nog zomerse ideetjes? Met mango en aardbeien bereidt u een lekkere smoothie. Vries frambozen in met wat water en gebruik ze later als ijsblokje. Zo krijgt uw drankje een zomerse twist.

Gazpacho van meloen is een heerlijk dessert op een warme dag en met de kilo’s zwarte bessen uit de tuin bereidt u lekkere jam! Zo proeft u in de winter de zomer op uw boterham.