HomeVoordelig lenenDe woonbonus: tot wanneer geldt het oude systeem?

De woonbonus: tot wanneer geldt het oude systeem?

“Ik ben van plan om binnenkort een woning in Vlaanderen te kopen. Ik heb gehoord dat de nieuwe Vlaamse regering de regeling rond de woonbonus fiscaal minder gunstig wil maken. Wanneer moet ik ten laatste de verkoopovereenkomst tekenen om nog van het oude systeem te genieten?” Mark (32), Rijkevorsel

De nieuwe Vlaamse regering is inderdaad van plan om flink te sleutelen aan de woonbonus. Het systeem waarbij kopers en bouwers een deel van hun hypotheek fiscaal kunnen inbrengen. Onder het nieuwe stelsel zal dat belastingvoordeel ingeperkt worden. Om op uw vraag een antwoord te krijgen, trokken we naar notaris Maarten Duytschaever uit Gentbrugge.

Authentieke akte voor Nieuwjaar

“De nieuwe regeling zou volgens het regeerakkoord ingaan op 1 januari 2015”, zegt de notaris. “Dat wil dus zeggen dat wie voor het einde van dit jaar een hypothecaire lening aangaat, nog kan genieten van het oude systeem. Onder welke regeling u precies valt, hangt af van de datum van de hypotheekakte. Als ze voor Nieuwjaar bij de notaris verleden is, dan valt u nog onder de huidige regeling.”

Ruim schatten

Veel hangt dus af van de tijd die verloopt tussen de ondertekening van de verkoopovereenkomst en de ondertekening van de hypotheekakte. “Reken daarvoor toch snel twee tot drie maanden”, zegt meester Duytschaever. “Het verschilt ook wat van dossier tot dossier. Soms gaat het sneller als bijvoorbeeld de nodige opzoekingen al gedaan zijn voor de verkoopovereenkomst werd getekend. Nog een factor die veel tijd kan vragen, is het voorkooprecht. De begunstigden ervan hebben namelijk twee maanden om te reageren.”

Verkoopovereenkomst voor 1 oktober

Niet alle voorwaarden rond de nieuwe regeling zijn al gekend. “Dikwijls zijn er overgangsmaatregelen. Leningen aangegaan voor verkoopovereenkomsten voor 31 december 2014 maar die nadien getekend worden, kunnen bijvoorbeeld misschien toch nog genieten van de huidige woonbonus. Het is dus nog een beetje koffiedik kijken.”

Maar op welke datum moet u dan toch zeker tekenen, als u nog absoluut onder het oude systeem wilt vallen? “Wilt u geen risico’s lopen, dan raad ik aan ten laatste op 1 oktober 2014 de verkoopovereenkomst te tekenen.”

Stel uw vraagBekijk alle vragen