HomeSlim sparenDe spaarrekening is meer dan ooit geliefd

De spaarrekening is meer dan ooit geliefd

2012 was een uitstekend jaar voor de spaarrekening in België. Maar volgens de studies van ING en onze eigen peilingen kent 2013 een nieuw record.

Begin februari lazen we in Trends dat er op de Belgische spaarrekeningen eind 2012 meer dan 235,79 miljard geparkeerd stond: een toename van 17 miljard tegenover eind 2011 of 1,5 miljard euro meer per maand. En 2013 wordt ook een goed jaar: volgens een studie van ING is ‘meer sparen’ één van de goede voornemens van de Belgen.

Minder cadeaus, meer sparen?

Wil de Belg in de crisis zijn wollen sok vullen? Dat blijkt inderdaad uit de peilingen op onze blog. Het budget voor ‘eindejaarsgeschenken’ van de meeste lezers (87% van de Nederlandstaligen en 91% van de Franstaligen) was gelijk aan of kleiner dan in 2011. De spaarrekeningen hebben daarvan geprofiteerd. Zo bevestigt 69% van onze Nederlandstalige lezers en 73% van de Franstaligen dat er eind 2012 evenveel of zelfs meer dan voor de feesten op hun spaarboekje stond. Een tendens die zich in 2013 waarschijnlijk voortzet. Drie vierde van de deelnemers (73% van de Nederlandstaligen en 78% van de Franstaligen) bevestigt dat ze in 2013 meer willen sparen dan in 2012.

Meer dan een appeltje voor de dorst?

Maar waarvoor dient dat spaargeld? Volgens onze peilingen zien onze lezers het vooral als ‘een appeltje voor de dorst’ (67% van de Nederlandstaligen en 79% van de Franstaligen). Een trend die sommige economen zorgen baart. Blijkbaar spaart de Belg - net zoals alle Europeanen - liever dan dat hij consumeert. Dat staat een eventuele heropleving van de economie in de weg. Maar zoals altijd kan je het glas half leeg of half vol zien. Volgens de economische theorieën is spaargeld eigenlijk ‘uitgestelde consumptie’. Wat wij vandaag sparen, geven we ooit uit. Een andere peiling bij onze lezers bevestigt dat: meer dan de helft (65% van de Nederlandstaligen en 54% van de Franstaligen) zegt dat ze renovatiewerken aan hun woning met hun spaargeld financieren. Zelfs in tijden van crisis blijft de Belg de baksteen in zijn maag koesteren!