HomeVoordelig lenenDe schuldsaldoverzekering: denk eraan voor uw kredieten

De schuldsaldoverzekering: denk eraan voor uw kredieten

De schuldsaldoverzekering is meestal noodzakelijk om een hypothecaire lening af te sluiten. Maar wist u dat het ook kan voor een lening op afbetaling?

De schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering. Bij overlijden wordt uw krediet terugbetaald. In het geval van een hypothecaire lening betekent ze dus een zekerheid voor de bank, maar ook voor uw partner en uw familieleden. Zij erven uw schulden dan niet en moeten bijgevolg geen aflossingen meer betalen aan uw bank.

Niet alleen voor een hypothecaire lening

Weinig mensen weten nochtans dat de schuldsaldoverzekering zich niet beperkt tot hypothecaire leningen. U kunt er inderdaad ook eentje afsluiten voor andere kredieten zoals een renovatielening, een autofinanciering of zelfs een persoonlijke lening. Alles is mogelijk! De insteek is dezelfde: ervoor zorgen dat uw naasten niet in financiële problemen geraken, als u plots zou overlijden.

Een schuldsaldoverzekering afsluiten of niet?

Het is natuurlijk niet nodig dat u voor elk krediet een schuldsaldoverzekering afsluit. Elke situatie is anders.

Uw beslissing hangt af van een aantal factoren:
De looptijd van uw lening: hoe langer de looptijd, hoe interessanter zo’n verzekering is. Omgekeerd: als u voor enkele maanden leent, is een schuldsaldoverzekering meestal overbodig.
Het geleende bedrag: hoe hoger het geleende bedrag, hoe groter het risico voor uw partner en familieleden.
Het bedrag van de maandelijkse aflossingen: alles hangt af van de verhouding tussen dat bedrag en de terugbetalingscapaciteiten van uw partner of familieleden.
De bijkomende kosten van een schuldsaldoverzekering: die worden bepaald door de eerder genoemde factoren, maar ook door uw leeftijd en het percentage van het geleende kapitaal dat u wilt verzekeren.
 

Soms is het ook mogelijk om de schuldsaldoverzekering uit te breiden tot andere gevallen: (permanente of) langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs jobverlies kunnen door de verzekering gedekt worden. Alles hangt weer af van de bijkomende kosten en de zekerheid die die formule u biedt.