HomeSlim sparenDe lenteschoonmaak volgens oma’s tips

De lenteschoonmaak volgens oma’s tips

Samen met de lente staat ook de lenteschoonmaak voor de deur! Laat u in de winkel niet verleiden door dure producten om uw huis onder handen te nemen en pas deze tips van grootmoeder toe. 

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag op tuinmeubelen verdwijnt als sneeuw voor de zon na een behandeling met groene zeep en veel water. Maak uw tuinmeubelen schoon op uw terras en gebruik dat water om uw terras schoon te boenen. De groene zeep verwijdert ook de aanslag op uw terrastegels.

Na die schoonmaakbeurt kunnen houten meubels een beschermlaag tegen vuil gebruiken. Meng een kopje olijfolie met citroensap en wrijf uw meubelen daarmee in.

Soda, een middeltje uit grootmoeders keuken

De zware wintergordijnen maken plaats voor lichtere voiles die het zonlicht binnenlaten. Ruiken uw gordijnen muf? Geef ze een opfrisbeurt door ze te wassen met een schepje soda, dat u aan het wasmiddel toevoegt.

Soda kunt u ook gebruiken om uw matrassen schoon te maken. Leg een dun laagje op uw matras, laat het even liggen en verwijder het achteraf met een stofzuiger. De soda heeft al het vuil opgenomen en uw matras is weer heerlijk fris.

De ramen kunnen vast ook een poetsbeurt gebruiken. Vermijd strepen op het glas en voeg een in twee gesneden ui toe aan de emmer water. Zijn er nog strepen na het poetsen? Wrijf er met een prop krantenpapier over en uw ramen blinken!

De keuken

Staat u ook te kijken hoe vuil de bovenkant van een keukenkastje kan worden? Vermijd dat u elk jaar op een wiebelige ladder moet jongleren met spons en emmer om de bovenkant van de kastjes proper te maken. Leg kranten op de kasten en vervang ze elk jaar.

Een houten aanrecht wordt best een keer per jaar behandeld, zodat het bestand is tegen water en vlekken. Dat kan met lijnolie of met goedkopere olijfolie. Ook hier kunt u de tip van het citroensap toepassen.

De pitten van uw gasvuur vet u, na een flinke schoonmaakbeurt met een sopje van water en soda, in met –alweer- olijfolie. Die natuurlijke vetlaag stoot vuil af en is makkelijk te verwijderen, zodat u de pitjes van uw gaskookplaat makkelijk kunt onderhouden.

Ook de badkamer

Is uw kam vies omdat een van uw huisgenoten (te)veel gel gebruikt? Leg de kam een nachtje in een badje van shampoo en water. Even afspoelen en uw kam is als nieuw. Tandenborstels moet u regelmatig vervangen, maar gooi gebruikte tandenborstels niet weg. U kunt ze gebruiken om de basis van de badkraan of de voegen tussen de tegels te poetsen.

Die tegels houdt u langer schoon door er –na het poetsen- met een doekje met shampoo over te wrijven. De shampoo doet de tegels niet alleen blinken maar beschermt ze ook tegen kalkaanslag.