HomeVoordelig lenenDe fiscaliteit rond de verhuur van een gemeubeld appartement

De fiscaliteit rond de verhuur van een gemeubeld appartement

Binnenkort zet ik een appartement te huur. Een vriend zei me dat het meer opbrengt als ik het gemeubeld verhuur. Maakt dat een verschil voor de fiscus? (Arsène, 60 jaar)

Als u een gemeubelde woning verhuurt, hebt u volgens de fiscus twee soorten huurinkomsten:

  • De huur voor het onroerend gedeelte (huis, appartement, kantoor…). Die wordt volgens de gewone regels belast. Op basis van het kadastraal inkomen als u aan een privépersoon verhuurt en op basis van de werkelijke huur als u aan een bedrijf verhuurt.
  • De huur voor de meubels. Die wordt apart belast als roerend inkomen aan het tarief van 30%. De fiscus trekt er automatisch 50% kosten af. Uw werkelijke belastingvoet is dus 15%.

Hoeveel huur voor de meubels?

Hoe beslist de fiscus over de verdeling van uw huur tussen het onroerend en het roerend gedeelte? Er zijn twee mogelijkheden:

  • Vermeldt u in uw huurovereenkomst hoeveel de huur voor de woning en de huur voor de meubels bedragen? En hebt u die overeenkomst laten registreren? Dan baseert de fiscus zich op die bedragen.
  • Vermeldt u daarover niets in uw huurovereenkomst? Dan gaat de fiscus ervan uit dat 40% van de ontvangen huurgelden voor de meubels is.

U hebt er dus alle belang bij alles goed te berekenen. De manier waarop u belast wordt, kan immers veel verschillen volgens de aard van de woning en de hoedanigheid van de huurder. Het is zelfs mogelijk dat het fiscaal gezien niet interessant is om uw appartement gemeubeld te verhuren. Vraag zeker eens raad aan een professional (een boekhouder of fiscalist). Hij kan u het beste adviseren.

Stel uw vraagBekijk alle vragen