HomeVoordelig lenenDe Car-Pass: koop een tweedehandsauto met meer zekerheid

De Car-Pass: koop een tweedehandsauto met meer zekerheid

Bent u van plan u een tweedehandsauto aan te schaffen? Dan zult u kennis maken met de Car-Pass. Dat is een document waarop u de kilometerstand en andere belangrijke gegevens over de wagen vindt.

Gedelegeerd bestuurder van de vzw Car-Pass

De Car-Pass is een verplicht document voor de aan- of verkoop van een tweedehandswagen. Ook als u die wagen van een particulier koopt, is hij verplicht u de Car-Pass te bezorgen.

Elke Car-Pass heeft een uniek identificatienummer en vermeldt de volgende gegevens:

  • merk
  • model
  • chassisnummer
  • inschrijvingsdatum in België
  • datum van eerste ingebruikname
  • kilometerstanden op verschillende datums

Verplicht aangeven

Kilometerstanden worden ingegeven na een herstelling, onderhoud of keuring. De garage, koetswerkhersteller, bandencentrale of autokeuring geeft de kilometerstand op dat moment door aan de organisatie ‘vzw Car-Pass’ die de gegevens verzamelt in een databank die alleen toegankelijk is voor de vzw.

Het doorgeven van die gegevens is verplicht en u moet daar als consument niet om vragen.

Correcte gegevens

Hoe kunt u zich ervan vergewissen dat de gegevens wel correct zijn doorgegeven?

“Iedereen die beroepsmatig aan uw wagen werkt, is verplicht de kilometerstand van het voertuig te noteren samen met het chassisnummer en de datum van het onderhoud”, aldus Michel Peelman, gedelegeerd bestuurder van de vzw Car-Pass. “Die gegevens worden op basis van het chassisnummer gemeld bij Car-Pass en staan in de meeste gevallen ook op de factuur. De eigenaar van de wagen kan de kilometerstand en het chassisnummer controleren aan de hand van de cijfers die zijn opgenomen op de factuur.”

“Geïmporteerde tweedehandswagens, dat is een ander verhaal. Buiten België beschikken we niet over een systeem dat de kilometerstanden bijhoudt. Daardoor kunnen we niet garanderen dat de kilometerstand op een wagen die uit het buitenland komt de juiste is.”

Garantie voor de koper

De Car-Pass is een nuttig document als u een tweedehandswagen koopt. “Het is een garantie dat de wagen het aantal kilometers heeft dat de teller aangeeft”, aldus Michel Peelman. “Bovendien staan alle onderhoudsbeurten op de pas. Zo kunt u nagaan of de wagen regelmatig onderhouden is. En dankzij de datum van eerste ingebruikname, hebt u ook zekerheid over de leeftijd van de wagen.”

Verkoopt u zelf een tweedehandswagen, dan bent u dus verplicht de Car-Pass aan te vragen, tenzij u de wagen verkoopt aan een vakman.

Beschikbaar bij de autokeuring

De Car-Pass is verkrijgbaar bij de autokeuring waar u de tweedehandskeuring voor de verkoop laat uitvoeren. Een Car-Pass kost 6,90 euro, tenzij de pas minder dan vier kilometerstanden vermeldt. In dat geval is hij gratis. Elke Car-Pass heeft een uniek identificatienummer. De pas is gedrukt op speciaal papier om fraude of namaak te voorkomen. U kunt de echtheid van uw Car-Pass controleren via deze link.