HomeSlim sparenDat heet dan gelukkig zijn!

Dat heet dan gelukkig zijn!

“Een deur die plots open gaat” behoort toch niet tot onze tien tips om wat gelukkiger te zijn.

Het cliché wil dat geld niet gelukkig maakt. Maar geluk, het is en blijft een raar begrip. Iedereen streeft het na, maar hoe meer het wordt nagestreefd hoe ongrijpbaarder het lijkt. Vraagt het echt zo veel inspanning? Ter ere van de internationale dag van het geluk laten we tien tips op u los waarmee u uw leven snel door een roze(re) bril kunt bekijken.

1. Doe alsof het glas halfvol is

Zelfs als u even in een dip zit of gewoon met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Optimisme is maar voor een deel genetisch bepaald, u kunt uzelf dus letterlijk blij lachen. Maak een grap, schuif uw knorrigheid aan de kant: u zult zien dat uw gevoel uw gedrag snel volgt. Omgekeerd geldt ook: als u voelt dat er onweerswolken boven uw hoofd hangen, laat het dan niet regenen. Hou kleine boosheden en ergernissen voor uzelf tot uw onweerswolken weer verdwenen zijn. Zo vermijdt u ongemakkelijke situaties die meer ongeluk met zich meebrengen. Positiviteit is besmettelijk. Of beter, aanstekelijk!

2. Laat het kind in u los

Neem het leven niet te serieus. Als volwassene hebt u heel wat verantwoordelijkheden, compenseer die door het kind in uzelf af en toe eens los te laten. Dans wanneer u kunt. Zing wanneer u kunt. Zelfs als u niet kunt dansen of zingen. Benader de dingen op een speelse manier. U kunt er alleen maar vrolijker van worden.

3. Een gezond mens in een gezond lichaam

Het is een cliché, maar het cliché wil dat alle clichés waar zijn. Respecteer uw lichaam en luister ernaar. Uw lichamelijke toestand heeft invloed op uw mentaal welzijn. Slaap dus voldoende. Eet evenwichtig. Neem pauze als u hard aan het werk bent. Beweeg, ook als u denkt dat u er te moe voor bent.

4. Leef NU

Elke nieuwe dag is een nieuw begin. Blijf niet hangen in het verleden, u kunt het niet meer veranderen. Blijf niet te lang stilstaan bij fouten die u gemaakt hebt. Leer eruit en ga door. Besef dat er geen hoogtes zijn zonder laagtes. Pieker ook niet te veel over de toekomst. Daar hebt u geen grip op. Neem de dingen zoals ze komen en focus op de beslissingen en kansen die u voorgeschoteld krijgt. Wacht ook niet tot uw dromen opeens uitkomen. Schiet zelf in actie.

5. Zie uzelf graag

U bent niet zo dik als u zelf denkt. U bent ook niet zo lelijk als ‘de boekskes’ u willen doen geloven. U bent uniek. Met al uw talenten en al uw tekortkomingen. En iedereen heeft tekortkomingen. Stop dus met vergelijken. U wordt er alleen moedeloos van. Begin bij en geloof in uzelf. Het leven is een lange marathon, zorg ervoor dat u niet uw eigen tegenstander bent.

6. Koester de mensen rond u

Beschouw vrienden en familie niet als vanzelfsprekend. Alleen is tenslotte maar alleen. Uw ouders, broers en zussen kennen u door en door. En de kracht van een bloedband valt niet te onderschatten. Besef ook dat sommige vriendschappen maar tijdelijk kunnen zijn, wat hen daarom niet minder krachtig maakt. Speel niet met andere mensen hun hart, maar laat ook niet met het jouwe spelen.

7. Geniet van de kleine dingen

We leven in een wereld waarin alles groter, sneller en beter moet. Maar zit het leven niet in de details? De oranjerode gloed van de zonsondergang, een lieveheersbeestje dat op je vinger landt, een wolk die een grappige vorm heeft. Zet uw dagelijkse stress even op pauze en neem een kwartiertje om te genieten van de zaken die anders onopgemerkt aan u voorbij zouden gaan. En bedenk of alles effectief groter, sneller en beter moet. Soms is een beetje minder ook al dik oké.

8. Profiteer wanneer mogelijk

Gun uzelf dat stukje chocolade. Ga op reis en proef van wat de wereld te bieden heeft. Koop dat paar schoenen dat zo uitnodigend in de etalage stond. Doe het niet als compensatie als u zich slecht voelt. Dan volgt er misschien een schuldgevoel waardoor uw negativiteit alleen maar stijgt. Nee, profiteer gewoon wanneer u kunt! U leeft maar één keer!

9. Doorbreek de routine

De mens is een gewoontebeestje. Maar routine brengt verveling met zich mee. En verveling mondt uit in een gevoel van ongeluk. Zoek dus af en toe uw grenzen eens op. Doe iets nieuws. U hoeft niet meteen te gaan bungeespringen! Leer een nieuw spel, kook met onverwachte ingrediënten, gooi je woon-werkroute om: de opties zijn eindeloos.

10. Doe iets voor een ander

Behandel iemand zoals u zelf behandeld wilt worden, ook al hanteren anderen niet hetzelfde principe. Bied hulp aan als iemand er nood aan heeft. In onze samenleving wordt het stukje ‘samen’ soms te veel verwaarloosd. Iemand helpen kan uzelf een enorme positieve prikkel geven. En wie iets geeft, krijgt het meestal dubbel en dik terug. Win-win voor iedereen!

Klaar om die roze(re) bril op uw neus te zetten?