HomeSlim sparenDaling van de euro: waar gaat u deze zomer op vakantie?

Daling van de euro: waar gaat u deze zomer op vakantie?

De waardedaling van de euro ten gevolge van de financiële crisis is vandaag een realiteit. Ze heeft allicht gevolgen voor uw vakantiebudget, zeker als u naar een land buiten de eurozone vertrekt. Welke bestemmingen verdienen uw voorkeur?

Volgens een recente peiling van ING laat 20% van de vakantiegangers zich in de keuze van hun bestemming beïnvloeden door de evolutie van de wisselkoersen. Bijna 44% houdt er geen rekening mee. Ofwel omdat andere factoren hun keuze bepalen ofwel omdat ze binnen de eurozone blijven.

Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk: opgelet!

Wij Belgen trekken graag naar Amerika en Engeland. Maar dat is een stuk duurder geworden. De euro heeft inderdaad 22% van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar en 12% ten opzichte van het Britse pond. Dus zelfs als de prijzen in die landen niet veranderd zijn, is alles een stuk duurder voor ons.

En de klassieke bestemmingen?

Als de Belg buiten Europa gaat, gaat hij het liefst naar Marokko, Tunesië en Turkije. Hun munten zijn wel niet fel in waarde toegenomen tegenover de euro. Maar door de inflatie zijn de prijzen er enorm gestegen. Een reis naar Marokko kost nu 6,5% meer, naar Turkije 8% en naar Tunesië maar liefst 8,7%. Als u bv. vorig jaar in Casablanca 100 euro uitgaf, betaalt u nu 106,50 euro voor hetzelfde.

Andere opties?

Als u wilt profiteren van de wisselkoersen, kunt u naar de Noorse fjorden trekken. Maar veel profijt gaat u er niet uithalen. De euro is maar 2% gestegen ten opzichte van de Noorse kroon en de inflatie is redelijk hoog in dat land.

Home sweet home?

U blijft dus beter binnen de eurozone. In Griekenland en Spanje zijn de prijzen gedaald. In die landen is uw koopkracht dus groter. Spanje staat trouwens in de top 10 van de favoriete vakantiebestemmingen van de Belgen. En Frankrijk staat natuurlijk nog altijd bovenaan. U kunt er weer naar toe met hetzelfde budget als vorig jaar.

Welke bestemming het ook wordt, we wensen u een prettige vakantie!