HomeVoordelig lenenDakisolatie: een warme muts voor uw huis

Dakisolatie: een warme muts voor uw huis

In deze tijden van stijgende energiekosten en meer aandacht voor het milieu, nemen almaar meer mensen zich voor om hun dak te isoleren. Maar hoe begint u eraan? Welke materialen moet u gebruiken? En wat kost het?

Guillaume Amand van De Stadswinkel in Brussel

Op internetforums voor doe-het-zelvers en in bouwmagazines is het een populair onderwerp: het isoleren van het dak. Dat is eigenlijk ook niet zo heel verwonderlijk. “Het dak is een van de voornaamste bronnen van warmteverlies”, zegt Guillaume Amand van De Stadswinkel in Brussel.
“Als u dat dus isoleert, krikt u de energieprestatie van uw woning meteen flink op. Vergelijk het met een bord spaghetti waarover u een stolp zet. Dat houdt de warmte veel beter vast dan een bord dat gewoon staat af te koelen.”

R-waarde en U-waarde?

Bij het kiezen van isolatiemateriaal moet u rekening houden met de isolatiewaarde. “De R- en de U-waarde zijn twee veel gebruikte cijfers om die aan te geven”, legt Guillaume uit. “De R-waarde wordt uitgedrukt in m2k/W. Hoe hoger die waarde, hoe beter de isolatie, afhankelijk ook natuurlijk van de dikte van het materiaal. We raden aan om bij een dikte van minstens 16 centimeter voor een klassiek isolatiemateriaal zoals bv. glaswol, minstens een R-waarde van 4 te bereiken. Voor de U-waarde geldt het omgekeerde principe: hoe lager de U-waarde, hoe beter.”

Welke materialen?

En welke materialen moet u dan kiezen? “Vroeger werd heel vaak glaswol gebruikt. Maar vanuit ecologisch standpunt is het beter om voor natuurlijke materialen te kiezen, zoals bv. houtwol of zelfs hennep en vlas. Het hangt ook af van welk soort dak u hebt. Bij een plat dak zijn die materialen wel moeilijker te gebruiken, omdat zo’n dak wat rigider is als u er op gaat lopen. Het mag trouwens ook niet waterdoorlatend zijn. Daarom wordt er zo vaak voor polyurethaan gekozen, hoewel dat helemaal niet ecologisch is. Houtwol zou u daar ook nog kunnen gebruiken.”

Voor de geïnteresseerden heeft De Stadswinkel ook een demonstratieruimte ingericht, waar u de verschillende materialen kunt bekijken en vergelijken.

“En buiten het ecologische aspect is er nog een reden om voor natuurlijke materialen te kiezen”, zegt Amand. “In de zomer laten die materialen ook veel makkelijker de warmte weer terug vrij. Als u een slaapkamer onder het dak hebt, koelt die dus veel sneller weer af. Dat is een stuk comfortabeler om in te slapen, zeker op warme dagen.”

Voor handige harry’s

Als u echt twee linkse handen hebt, doet u voor zo’n isolatieklus uiteraard beter beroep op een vakman. Die moet u dan natuurlijk ook wel betalen. “Een ietwat ‘handige harry’ kan zo’n werkje ook zelf wel doen”, meent Guillaume. “Als u een beetje verstand hebt van bricoleren en u hebt al wat ervaring, moet zoiets wel te doen zijn, ja. Er zijn natuurlijk wel zaken waar u goed op moet letten. U mag bv. de isolatiepanelen niet achterstevoren plaatsen, zoals soms wel eens gebeurt, want dan krijgt u na een tijdje problemen natuurlijk.”

Dank u, premies

En op welk budget moet u rekenen als u uw dak isoleert? “Het is heel lastig om er een prijs op te plakken”, zegt Amand. “Hoe groot is uw dak? Hoe uitgebreid zijn de werken? Welk materiaal gaat u gebruiken? Van welke basis vertrekt u? Is er bv. al een fatsoenlijk onderdak aanwezig of moet dat nog gemaakt worden? Dat zijn allemaal zaken waarmee u rekening moet houden. Echt goedkoop is zo’n klus niet. Maar door de verschillende premies (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) en fiscale voordelen is de investering toch op ongeveer vijf tot acht jaar terugverdiend. Zonder die premies zou u makkelijk op tien jaar moeten rekenen. Het is dus echt wel de moeite om eraan te beginnen.”