HomeBeleggen op maatCreëer uw eigen kapitaalgarantie

Creëer uw eigen kapitaalgarantie

De meeste beleggers zoeken het beste van twee werelden: het rendement van de beurs en de veiligheid van een spaarproduct. Beide vallen te combineren met een zorgvuldig samengestelde beleggingsportefeuille.

Tot enkele jaren geleden waren fondsen met kapitaalgarantie enorm populair in ons land. Dergelijke fondsen spiegelden beleggers niet alleen een aantrekkelijk rendement voor. Ze garandeerden ook dat beleggers hun inleg (of minstens een vooropgesteld deel daarvan) op de eindvervaldag zouden terugkrijgen als de financiële markten toch negatief evolueerden. Intussen heeft de populariteit van deze fondsen een ferme knauw gekregen en is ook het aanbod fors gedaald. Door de lage rente en het aanzienlijke kostenplaatje slagen zulke fondsen er niet in om nog een rendement te behalen dat boven de inflatie uitkomt.

Toch moeten beleggers die zekerheid zoeken niet wanhopen. Het is perfect mogelijk om zelf uw eigen kapitaalgarantie te creëren door een evenwichtige beleggingsportefeuille samen te stellen met zowel risicovolle als risicoloze producten. ‘Eigenlijk gaat dit over portfoliobeheer. Door producten te combineren, kan een belegger een beleggingsportefeuille samenstellen die helemaal aansluit bij de risico’s die hij wil nemen’, zegt Arne Lebegge van Record Bank.

Veiligheid

Het geheim van goed portfoliobeheer schuilt in een evenwichtige combinatie van producten. Een deel van het vermogen vloeit naar vastrentende producten zoals kasbons of termijnrekeningen. Die bieden in de huidige marktomstandigheden een heel beperkt rendement, maar het is wel een rendement dat vastligt. Spaarders zijn zeker dat ze dat deel van hun kapitaal niet kunnen verliezen. Dat deel van de portefeuille zorgt dus voor kapitaalgarantie.

Om toch extra rendement te realiseren, wordt een deel van het vermogen in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Dat levert een potentieel hoger rendement op, maar een zekerheid is dat niet. Het rendement van de beleggingsfondsen kan negatief uitdraaien als de beurs fors daalt.

Net daarom moeten beleggers zorgvuldig nadenken over de risico’s die ze willen nemen en de mate van kapitaalgarantie waarbij ze zich comfortabel voelen. De ene belegger voelt zich comfortabel bij 100.000 euro die evenredig verdeeld wordt over vastrentende producten en beleggingsfondsen, terwijl de andere belegger slechts 20.000 euro in beleggingsfondsen en 80.000 euro in kasbons zal stoppen. En om de risico’s te spreiden, kan een belegger zijn kapitaal periodiek naar de fondsen laten vloeien. Zo is het fondsenrendement niet afhankelijk van slechts één instapmoment en wordt er extra veiligheid ingebouwd. ‘Zo creëer je een portefeuille op maat en krijg je het beste van twee werelden’, zegt Lebegge.

Defensief profiel

Deze aanpak is vooral weggelegd voor de defensieve belegger die een beperkt risico wil nemen zonder zijn kapitaal bloot te stellen aan al te grote schommelingen. Het is ook een goede systematiek voor wie zijn eerste stappen in de beleggingswereld zet. Voor de dynamische belegger – die meer risico’s neemt en een hoger rendement verwacht – is het een minder goede keuze. Want naarmate een belegger meer veiligheid inbouwt, zal hij ook inboeten op het potentieel rendement van zijn kapitaal. ‘Elke spaarder moet op zoek gaan naar het optimale evenwicht tussen risico en rendement. Dat is voor iedereen anders’, besluit Lebegge.