HomeMijn geld beherenCashbetalingen tot 7.500 euro?

Cashbetalingen tot 7.500 euro?

U hoorde het vast ook in het nieuws: de regering was van plan het maximum voor betalingen in cash van 3.000 naar 7.500 euro te verhogen. Maar staat dat nog altijd op de agenda?

Om alle verwarring te vermijden: nee. In januari 2014 werd dat maximum naar 3.000 verlaagd in het kader van de antiwitwaswetgeving. En dat verandert niet. Er was inderdaad sprake van om die drempel opnieuw te verhogen. Maar het bleef alleen maar bij een voorstel.

Cashbetalingen beperkt

Cash is een wettelijk betaalmiddel. Maar een dikke stapel bankbiljetten bovenhalen voor een grote aankoop, kan niet altijd. Om het witwassen van geld tegen te gaan, worden cashbetalingen almaar meer beperkt. Regeringen zetten mensen aan om hun aankopen via het banksysteem te betalen. Zo is er een spoor en kunnen kopers - indien nodig - ondervraagd worden over de herkomst van het geld.

Met die reden in het achterhoofd heeft de regering beslist om het maximumbedrag toch niet opnieuw te verhogen.

In lijn met Europa?

Waarom dat idee zo plots op tafel kwam? De staatssecretaris van Fraudebestrijding, Elke Sleurs, wilde dankzij die ingreep meer in lijn zijn met de rest van Europa. Daar ligt die drempel hoger. Ze vond dat sectoren die onder die lagere drempel lijden zo competitiever konden zijn met het buitenland. Denk maar aan de sector van tweedehandswagens, juweliers en kunsthandelelaars. Maar dat voorstel zit dus alweer in de kast.

Tegenstanders vonden namelijk dat een verhoging van het plafond alleen maar een voordeel is voor mensen die bezig zijn met dubieuze zaken. Het zou niet in het belang zijn van gewone consumenten en handelaars. Zij werken alleen voor kleine bedragen met cash. Voor grote aankopen kiezen ze voor elektronisch betalen met een debet- of kredietkaart. Veilig en praktisch.

Wat vindt u ervan? Bent u opgetogen of eerder teleurgesteld over die beslissing?