HomeMijn geld beherenCashbetalingen beperkt?

Cashbetalingen beperkt?

Hoewel het verbieden van cash nog niet op de agenda staat, heeft de regering zopas contante betalingen verder ingeperkt. Wat meer uitleg.

In het kader van de strijd tegen de fiscale fraude wil de regering geleidelijk aan de grens voor cashbetalingen beperken. Wat is de huidige situatie?

Geen cashbetalingen meer boven 5.000 euro

Sinds 16 april 2012 zijn betalingen in cash bij handelaars niet meer toegelaten, als ze meer dan 5.000 euro bedragen - of het nu om goederen of diensten gaat. Dat geldt ook voor de vrije beroepen.

Als de waarde van het goed of de dienst die u koopt, hoger is dan dat bedrag, denk er dan aan dat het totaal van uw cashbetalingen dat grensbedrag niet mag overschrijden.

Helemaal niet meer voor onroerende goederen

Vanaf nu wordt er voor de aankoop van vastgoed bij de notaris geen cash meer aanvaard: alleen cheques en overschrijvingen zijn toegelaten.

Verlaging van het grensbedrag in de toekomst

Maar dat is pas een begin! Vanaf 1 januari 2014 wordt het grensbedrag inderdaad verlaagd tot 3.000 euro. Het is zelfs mogelijk dat het eerder gebeurt: de regering kan die datum gewoon aanpassen via een Koninklijk Besluit.

Gebruik uw bankkaart

Wat moet ik dan doen? Gewoon uw debetkaart (Bancontact/MisterCash) of kredietkaart (Visa, MasterCard, …) gebruiken. Een keuze die bovendien uw veiligheid en die van de handelaar verhoogt: hoe minder cash er circuleert, hoe minder kansen voor de dieven!