HomeSlim sparenBuitenschoolse activiteiten: 10 budgetvriendelijke tips

Buitenschoolse activiteiten: 10 budgetvriendelijke tips

Buitenschoolse activiteiten bevorderen de ontwikkeling van uw kinderen. Maar ze wegen wel op uw gezinsbudget. Hieronder enkele tips om de kosten ervan binnen de perken te houden.

1. Denk ‘tweedehands’

Is er een specifieke uitrusting nodig? Ga dan voor tweedehands. Zeker als uw kind pas start. Als het hem bevalt, kunt u later nog altijd nieuw materiaal kopen. Zo vermijdt u dat uw budget onder druk komt te staan.

2. Recycleer binnen de familie

Oefenen uw kinderen dezelfde hobby uit? Laat de jongste dan de uitrusting van de oudste gebruiken. Dat is zeker handig als ze met uw kind meegroeit (bv. sportkledij en -materiaal).

3. Vraag korting

Bij sportclubs of academies krijgt u dikwijls korting als er al een ander gezinslid ingeschreven is. Sommige verenigingen stellen u dat spontaan voor. Maar het kan geen kwaad dat u er zelf naar vraagt.

Bent u lid van de Gezinsbond? Dan geniet u van heel wat ledenvoordelen. Als u drie of meer kinderen hebt, krijgt u bovendien korting op het openbaar vervoer. U moet gewoon een kortingskaart aanvragen.

4. Probeer eerst

Wil uw kind een dure hobby? Laat hem dan een kamp doen tijdens de vakantie. Zo weet u of hij het echt leuk vindt.

5. Haal voordeel uit de studentenkaart

Als uw kind aan een universiteit of hogeschool studeert, heeft hij een studentenkaart. Daarmee krijgt hij heel wat kortingen en voordelen voor theatervoorstellingen, musea, films, enz. Ook sportclubs geven kortingen aan studenten.

6. Gebruik de sportkaart

Sommige hogescholen of universiteiten bieden ook (tegen betaling) een sportkaart aan. Dankzij die kaart krijgt uw kind korting als hij gebruik maakt van hun sportinfrastructuur.

7. Neem een abonnement of een lidkaart

Voor culturele evenementen geven abonnementen en lidkaarten recht op heel wat voordelen: kortingen, gratis toegang, enz.

8. Denk lokaal

U krijgt dikwijls voordeeltarieven voor activiteiten die uw gemeente organiseert of ondersteunt: cultureel centrum, zwembad, sporthal, enz.

9. Onderhandel

Onderhandelen kan altijd. U hebt niets te verliezen! Vraag systematisch of een korting mogelijk is als u naar een museum of het theater gaat. Ook als u zich inschrijft in een club. Zelfs als het nergens vermeld wordt.

10. Verenig u

U hebt meer kans op slagen als u samen met andere ouders onderhandelt. Voor veel culturele activiteiten gelden er sowieso groepstarieven. Als u samen gaat, geniet iedereen van de korting. Ideaal om mensen te leren kennen of om de band met uw buren of andere ouders van de school te versterken!