HomeVoordelig lenenBouwgrond kopen: hoeveel kunt u lenen?

Bouwgrond kopen: hoeveel kunt u lenen?

Ik wil een stuk grond kopen om er daarna een huis op te bouwen. Moet ik een hypothecaire lening vragen voor de bouwgrond of voor het geheel (grond + woning)? Ik weet absoluut niet hoeveel het kost om een huis te bouwen. (Gino, 38 jaar)

Uw vraag is complex. Als u geen idee hebt van de kostprijs van de te bouwen woning, is het moeilijk om een kredietaanbod te vragen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden.

Vraag een schatting aan een architect

Als u al weet waar u wilt bouwen, kunt u aan een architect vragen om een schatting van het budget te maken voor de woning die aan uw wensen beantwoordt.

Dan weet u hoeveel het geheel kost. En kunt u eens langsgaan bij een of meerdere banken om na te gaan of het voorgestelde budget binnen uw terugbetalingscapaciteit past.

Vraag een schatting aan uw bank

Als u nog geen bouwgrond op het oog hebt, kunt u ook gewoon aan uw bankier vragen wat uw budget is. Neem ook eens een kijkje op de websites van verschillende banken en onafhankelijke instanties. U vindt er dikwijls een simulator. Zo komt u te weten hoeveel u kunt lenen in functie van uw maandelijkse inkomsten. Op basis daarvan kunt u meer gericht op zoek gaan. Als uw project dan concreter wordt, kunt u nog contact opnemen met een architect.

De grond kopen met eigen middelen

Als u voldoende eigen middelen hebt, kunt u de grond ook kopen zonder een lening aan te gaan. Maar opgelet: zelfs als dat mogelijk is, moet u toch weten hoeveel u kunt lenen om uw huis te bouwen. U moet dus kunnen inschatten hoeveel uw woning u zal kosten. Behalve, natuurlijk, als u niet van plan bent om onmiddellijk te bouwen. Spreek dan eens vastgoedexpert aan. Hij kan u een idee geven van de mogelijke waardestijging van het stuk grond. En of het gemakkelijk te verkopen zal zijn, als u dat uiteindelijk toch beslist. Naarmate de waarde van de bouwgrond stijgt, is het een nuloperatie of maakt u zelfs wat winst.

Stel uw vraagBekijk alle vragen