HomeBeleggen op maatBodemrentes: wat doen met uw spaargeld?

Bodemrentes: wat doen met uw spaargeld?

Door de historisch lage rentevoeten van de laatste jaren heeft het spaarboekje heel wat van zijn aantrekkingskracht verloren. Bestaan er alternatieven? En houden zij risico in?

Sinds enkele jaren blijven de rentevoeten maar dalen, in die mate zelfs dat sommigen negatieve rentevoeten voorspellen. Dat is tot nu toe gelukkig niet het geval. De lage rentes zijn natuurlijk goed nieuws voor wie een krediet wil afsluiten, maar minder goed nieuws voor de spaarders. Bestaan er alternatieven voor de spaarrekening?

Risico en rendement gaan hand in hand

Op het vlak van beleggingen is het belangrijkste principe: geen rendement zonder risico. Als u dus een hoger rendement wilt, moet u een groter risico aanvaarden. U moet zich ervan bewust zijn dat de financiële markten continu dalen en stijgen.

U kunt het risico van uw beleggingen makkelijk beperken door niet alle eieren in één mand te leggen en ook door op langere termijn te beleggen.

Beleg alleen geld dat u kunt missen

Tweede belangrijk principe dat voortvloeit uit het risico en de noodzaak om het te beperken: steek niet al uw spaargeld in beleggingen. Dankzij uw spaarrekening hebt u in geval nood altijd een appeltje voor de dorst en spaart u tegelijk voor grotere toekomstige uitgaven. Ze biedt de nodige zekerheid dat u op elk moment aan uw spaargeld kunt, wat er ook gebeurt.

Welke beleggingen kiezen?

Op het vlak van beleggingen hebt u keus te over. In volgorde van toenemend risico kunt u kiezen uit:

  • Beleggingsfondsen
    • Defensieve beleggingsfondsen: zij verkiezen veiligheid boven rendement.
    • Evenwichtige of dynamische beleggingsfondsen: hebben een hoger risico, maar bieden een beter rendement.
  • Indexfondsen of ‘trackers’ volgen de evolutie van een index. Zij bieden als grootste voordeel de redelijk lage beheerskosten. Doordat ze het gedrag van een index repliceren, zijn de beslissingen qua beheer eerder eenvoudig en niet zo talrijk.
  • Staatsobligaties met een goede rating. Hoe hoger de rating, hoe lager het rendement. En omgekeerd: naarmate de rating zakt, stijgt het rendement en natuurlijk ook het risico.
  • Obligaties van ondernemingen zijn in principe riskanter dan staatsobligaties. Maar sommige ondernemingen hebben een rating die in de buurt van de veiligste staatsobligaties komt.
  • Aandelen.
  • Meer gespecialiseerde beleggingen zoals grondstoffen, opties, warrants, swaps: omdat er voor die beleggingen een diepgaande kennis van de markten nodig is, riskeren alleen specialisten zich daaraan.

U hebt het begrepen: er zijn beleggingen voor elke behoefte en elk profiel. Maar voor u belegt, moet u precies begrijpen wat de belegging precies inhoudt. Een goed gesprek met uw bankier helpt u zeker op weg.  En vergeet niet: slimme beleggers wedden nooit op één paard.