HomeMijn geld beherenBitcoin: waarom wordt er zo veel gesproken over virtueel geld?

Bitcoin: waarom wordt er zo veel gesproken over virtueel geld?

De term ‘bitcoin’ komt meer en meer voor in onze spreektaal. U hoorde misschien uw vrienden of familie er al over spreken of op de radio. Ofwel las u er al iets over in de krant. Maar was is een bitcoin juist?

Een bitcoin is een virtuele of elektronische munt, die alleen in de IT-wereld bestaat. Hoewel de bitcoin niet materieel bestaat, is hij veiliger en minder makkelijk te vervalsen dan een bankbiljet. En dat dankzij een geavanceerde technologie die gebaseerd is op cryptografie en het delen van gegevens, die ‘blockchain’ genoemd wordt. Beter nog: elke verrichting die gebruik maakt van bitcoins wordt op een niet te vervalsen manier geregistreerd, waardoor diefstal of fraude onmogelijk wordt.

Door de afwezigheid van een centraal controle-organisme is het bovendien mogelijk om anoniem verrichtingen te doen. Dat in tegenstelling tot andere elektronische betalingen, waarbij elke partij geïdentificeerd wordt. Door die anonimiteit is het eigenlijk een elektronische versie van ‘cash’ en net dat heeft voor de slechte reputatie van bitcoins gezorgd. Ze werden bv. door de hackers gebruikt, die aan de basis van het WannaCry-virus lagen voor de betaling van losgeld.

Waarom wordt erover gesproken?

Sinds zijn creatie heeft de bitcoin heel veel aan waarde gewonnen. Zijn koers is van 0,04 euro per bitcoin in 2010 tot meer dan 2.378,64 euro gestegen op het ogenblik dat deze lijnen geschreven werden. Enkele maanden geleden overschreed de waarde van de bitcoin zelfs die van een ons goud. Veel mensen zijn dus begonnen met speculeren door bitcoins te kopen met de gedachte om ze terug te verkopen als hun waarde steeg. Het probleem? De factoren die de prijs van bitcoins bepalen, zijn niet dezelfde als degene die de waarde van aandelen bepalen. De waarde van een aandeel en de mogelijkheid om te stijgen of te dalen hangen inderdaad af van elementen die door analisten geïdentificeerd kunnen worden. Denk maar aan de evolutie van de markt van de onderneming, de intensiteit van de concurrentie, groeiperspectieven enz. Voor bitcoins zijn die criteria veel minder duidelijk en zeker. Het is dus een belegging met een hoog risico. Met andere woorden: een avontuur waarin u zich beter niet stort.

De voordelen van de blockchain-technologie

De bedrijven tonen wel meer en meer interesse in de blockchain-technologie die aan de basis van de bitcoin ligt. Ze biedt dan ook heel wat voordelen. Het belangrijkste is haar betrouwbaarheid. De banken bv. zijn geïnteresseerd in de manier waarop die technologie verrichtingen kan beveiligen. Maar het is niet alleen de financiële sector die er belang uit kan halen! Vandaag zijn de meeste bedrijfsgegevens immers digitaal. En dankzij de blockchain-technologie kunnen de IT-systemen tegen aanvallen van hackers beschermd worden. Bovendien wordt ook het vervalsen van elektronische documenten er onmogelijk door gemaakt.

Kortom, de bitcoin is tot op vandaag eerder een speculatieve belegging dan een beveiligd betaalmiddel. Maar er is zeker en vast een mooie toekomst weggelegd voor de onderliggende beveiligingstechnologie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.