HomeMijn geld beherenBinnenkort contactloos betalen met smartphone?

Binnenkort contactloos betalen met smartphone?

De laatste tijd horen we veel over contactloos betalen met de smartphone. In Frankrijk heb ik al heel wat reclame daarover gezien. Hoe zit dat in België? Kunnen we dat binnenkort ook? (Serap, 31 jaar)

In Frankrijk is het systeem inderdaad al gelanceerd: aan de kassa houdt u uw smartphone kort tegen de betaalterminal, tikt u uw pincode in en zijn uw aankopen betaald. In België is dat systeem nog niet geactiveerd. Maar sinds kort bestaat er wel een alternatief: u betaalt met uw smartphone door aan de kassa een QR-code te scannen. In almaar meer zaken betaalt u zo. Intussen in ongeveer 350 Colruyt-filialen, Dreamland, Dreambaby, Spar, Bioplanet en ook Delhaize is er mee bezig. Bij Delhaize doet u dat met de Bancontact-app, bij de andere met de SEQR-app. Klinkt Chinees voor u? We geven u een woordje uitleg.

Betalen met uw smartphone

Vandaag bestaan er heel wat apps voor uw smartphone. Ook om online te bankieren, bijvoorbeeld. Wel, vanaf nu kunt u zelfs met uw smartphone uw aankopen betalen aan de kassa van uw supermarkt. SEQR en Bancontact zijn dan wel twee verschillende apps, ze werken op ongeveer dezelfde manier:

  • Download eerst de app op uw smartphone.
  • Open de app als u uw aankopen wilt betalen.
  • Scan de QR-code die op het betaaltoestel van de winkel verschijnt.
  • Tik uw pincode in de app in.

U hebt alleen nog een internetverbinding nodig. Anders kunnen uw gegevens niet gedownload worden tijdens de overdracht. Let er ook op dat het te betalen bedrag 250 euro niet overschrijdt. Dat is immers de limiet.

Goed om te weten: met de SEQR-app hebt u geen bankkaart nodig, maar alleen een zichtrekening. Met de Bancontact-app hebt u een werkende bankkaart nodig.

Waarom met uw smartphone betalen?

Omdat het makkelijk is: uw smartphone hebt u altijd op zak. Ideaal dus als u uw bankkaart hebt vergeten. Of het sneller is dan betalen met uw bankkaart? Dat niet. Maar dat is ook niet de bedoeling. Veel winkels koppelen er later waarschijnlijk hun klantenkaart aan en dat is natuurlijk wel interessant. Zowel voor u, als voor de handelaar.

En wat met de veiligheid?

Met de app betalen is even veilig als met een bankkaart betalen. Zorg er wel voor dat niemand uw pincode kent, dat u ze nergens opschrijft en dat niemand over uw schouder meekijkt als u ze intikt. Maar dat zijn natuurlijk exact dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor betalingen met een gewone bankkaart.

Waar downloaden?

U vindt beide apps in Google Play (voor Android) of in de App Store (voor iOS).

Meer en meer smartphonebetalingen

In de toekomst zullen nog meer winkels investeringen doen om betalingen met smartphone mogelijk te maken. Gezien het toenemende aantal smartphonegebruikers is het volgen van die trend een belangrijk verkoopargument. We zijn alvast benieuwd naar de evolutie.

Stel uw vraagBekijk alle vragen