HomeMijn geld beherenBinnen welke termijn wordt een overschrijving uitgevoerd?

Binnen welke termijn wordt een overschrijving uitgevoerd?

Vraagt u zich ook af hoelang het duurt om geld van de ene bankrekening naar de andere over te schrijven? Dan interesseert dit artikel u vast en zeker.

Als alle gegevens correct zijn, (bedrag, iban, naam begunstigde, land), hangt de uitvoeringstermijn van een overschrijving af van verschillende factoren:

  • Identiteit van de bank van de opdrachtgever
  • Identiteit van de bank van de begunstigde
  • Tijdstip waarop de overschrijving in het systeem van de opdrachtgever geboekt wordt

Wanneer wordt een overschrijving geboekt?

Er zijn twee mogelijkheden:

  • U voert de overschrijving in op een bankwerkdag voor de cut off time? Dan wordt ze de dag zelf geboekt. De dagelijkse cut off time hangt af van uw bank. Het is het uur waarop alle overschrijvingen ten laatste worden uitgevoerd.Wilt u weten wat de cut off time van uw bank is? U vindt dat specifieke tijdstip terug in de algemene voorwaarden van uw bankrekening.
  • Doet u uw overschrijving op een bankwerkdag na de cut off time, tijdens het weekend of op een feestdag? Dan wordt ze de volgende bankwerkdag geboekt.

Uitvoeringstermijn

In principe wordt een overschrijving tussen twee Belgische banken één bankwerkdag na de boeking ervan uitgevoerd.

Overschrijvingen tussen rekeningen van dezelfde bank gebeuren doorgaans dezelfde dag. Het gaat immers om een eenvoudige, interne transfer.

En voor Europese en internationale overschrijvingen?

Als de twee banken binnen de SEPA-zone liggen, blijft de uitvoeringstermijn één bankwerkdag. Voor internationale overschrijvingen buiten de SEPA-zone hangt de termijn af van het land en de bank. De uitvoeringstermijn hangt dan af van:

  • Het land van de tegenpartij
  • De bank
  • De munt: een betaling in dollar naar Brazilië moet bijvoorbeeld eerst via de Verenigde Staten van Amerika gaan
  • Het feit dat de gegevens van de begunstigde correct zijn ingevoerd (let op dat de naam van de tegenpartij ook de naam van de rekeninghouder is)

Dit maakt het nagenoeg onmogelijk om een duidelijk tijdstip te specifiëren. Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat zulke internationale overschrijvingen kosten met zich meebrengen.

Opgelet: vermeld voor uw overschrijving binnen de SEPA-zone altijd het rekeningnummer in het IBAN-formaat.

Wat als mijn overschrijving dringend is?

Binnen de SEPA-zone bestaat ook de mogelijkheid om dringende overschrijvingen uit te voeren. Deze volgen een andere weg, zodat ze snel uitgevoerd kunnen worden. De cut off time is ook later. Deze overschrijvingen zijn bedoeld voor betalingen die onmiddellijk moeten gebeuren. Daarom zijn deze ook betalend (in tegenstelling tot SEPA-overschrijvingen).