HomeMijn geld beherenBeveilig uw smartphone

Beveilig uw smartphone

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We bewaren er zelfs heel wat gegevens op. En doen volop aan mobiel bankieren. Maar hoe wapenen we ons tegen het misbruik van die gegevens?

Eerst en vooral willen we u geruststellen. Alle mobile banking apps zijn beveiligd. Ze werken allemaal met een geheime code die u alleen kent. Maar u bewaart ongetwijfeld andere vertrouwelijke gegevens op uw smartphone. Neem enkele eenvoudige voorzorgen om hem te beveiligen.

Op uw smartphone

  • Uw eerste reflex moet erin bestaan dat u de automatische vergrendeling activeert. Zo heeft niemand toegang zonder uw geheime code (of voor sommige modellen zonder uw vingerafdruk). Als uw smartphone met iOS werkt, kunt u hem zelfs opnieuw laten initialiseren na 10 foutieve pogingen. En om helemaal gerust te zijn, kunt u ook een geheime code gebruiken voor uw simkaart.
  • Installeer er ook een antivirus op. Smartphones worden dikwijls geviseerd door hackers. Soms slagen ze erin om er spyware op te installeren. Die registreert alles wat u via het klavier invoert, ook uw geheime codes! Laat u niet afschrikken door de prijs van antivirusprogramma’s. Er bestaan uitstekende versies die gratis zijn.
  • Op Android moet u de installatie blokkeren van apps die van een niet-betrouwbare bron komen. Normaal gezien worden die standaard geblokkeerd. Maar het is beter dat u het eventjes nakijkt.
  • Als u een nieuwe app installeert, neem dan zeker de tijd om te controleren welke toelatingen er gevraagd worden. Op Android bestaan er bv. apps voor een zaklamp die toegang tot uw adresboek vragen…

Rondom u

  • Als u een openbaar wifinetwerk gebruikt (in een hotel, station, luchthaven…), gebruikt u beter geen apps die gevoelige gegevens – met inbegrip van paswoorden – versturen. U kunt dan ook beter niet mobiel bankieren of een online aankoop doen. Hackers bootsen het wifinetwerk na. En stelen zo vertrouwelijke gegevens. Een mogelijk alternatief is om een VPN-toepassing te installeren. Maar dat vraagt al wat meer kennis. Die toepassing encrypteert alle communicaties via uw smartphone.
  • Deactiveer de automatische wifiverbinding. Zo hebt u controle over het moment waarop u zich verbindt. En ook over het netwerk dat u kiest.
  • Deactiveer ook de Bluetooth- en NFC-optie als u ze niet gebruikt. En als u Bluetooth gebruikt, wees er dan zeker van dat u onzichtbaar blijft voor de toestellen die uw smartphone niet kent.

Beter voorkomen…

Activeer – als laatste voorzorgsmaatregel - de beveiliging op afstand van uw smartphone. Via de app Find My iPhone op iCloud of uw Android apparaatbeheer activeert u een functie om uw toestel terug te vinden en om het van op afstand te wissen. Praktisch als u wilt vermijden dat onbekenden misbruik maken van uw gegevens!