HomeBeleggen op maatBeursverwachtingen en economische vooruitzichten: geen einde van de wereld in 2013

Beursverwachtingen en economische vooruitzichten: geen einde van de wereld in 2013

Hoewel de BeleggersBarometer van ING nog altijd daalt, blijven Peter Vanden Houte en Thierry Masset, Chief Economist en Chief Investment Officer van ING België, voorzichtig optimistisch.

Eind november publiceerde ING haar BeleggersBarometer, een maandelijkse meting van het vertrouwen van de beleggers. Voor 2013 blijft de belegger weinig vertrouwen hebben in de toekomst: met 84 punten bleef de barometer ruim onder het ‘neutrale’ niveau, vastgesteld op 100 punten, maar toch boven het ‘pessimistische’ niveau van 75 punten. Een paradoxale mening, vermits de beurzen zich de laatste maanden hersteld hebben en dat de portefeuille van 33% van de Belgen een positief rendement kende, het hoogste cijfer sinds de maand maart.

Voor Peter Vanden Houte en Thierry Masset is dat pessimisme niet meer echt aan de orde. De twee ING-specialisten hebben zopas hun visie op de beurs- en economische verwachtingen bekend gemaakt. Hun mening is duidelijk tegengesteld.

Tekenen van herleving over heel de wereld

Om te beginnen onderlijnen de twee economen dat de herleving in de Verenigde Staten op het appel kan staan, ondanks de ongerustheid over de fameuze ‘fiscale kloof’. Peter Vanden Houte refereert naar de energieboom door de nieuwe technologieën om gas uit de Amerikaanse bodem te ontginnen. Zelfs als de opkomende landen beïnvloed worden door de vertraging van de groei, merken de twee economen tekenen van herleving op in China en Brazilië.

Peter Vanden Houte en Thierry Masset onderlijnen bovendien dat veel Europese landen structurele hervormingen zijn gestart en dat de consolidering van de eurozone verder gaat, al is het met kleine stapjes.

Tot slot onderstrepen ze dat de inflatie gematigd zou moeten blijven en dat de druk op oliemarkten volgend jaar zou moeten afnemen, dankzij de investeringen in de productie toegekend door de OPEC en de verhoging van de productie in de VS.

Wat denkt de Belgische belegger?

Hoewel de twee economen aanraden om vanaf nu terug te keren naar aandelen en staatsobligaties van de ons omringende Europese landen, toont de Belgische belegger zich eerder terughoudend.

Volgens de BeleggersBarometer van november 2012 heeft de Belg een voorkeur voor goud en vastgoed: niet minder dan 42% denkt dat goud het beste rendement zal bieden in 2013 en 30% houdt het bij vastgoed. Slechts 16% gelooft in aandelen. Maar opgelet, waarschuwt Peter Vanden Houte: misschien is die voorliefde voor goud en bakstenen geïnspireerd door de rendementen die twee beleggingen de afgelopen jaren kenden. De belegger mag nochtans nooit vergeten dat de resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst bieden…