HomeBeleggen op maatBeursdalingen: moet u zich zorgen maken?

Beursdalingen: moet u zich zorgen maken?

De laatste weken zijn de beurzen wereldwijd fors gedaald. Moet u zich zorgen maken om die correctie? Het is beter om rustig blijven.

Beursdalingen zijn altijd spectaculair. Dat is vandaag nog meer het geval. Zowel goed als slecht nieuws doet heel snel de ronde.

Vanwaar die paniek?

Een zekere ongerustheid heeft voor koersdalingen gezorgd. En die dalingen hebben op hun beurt tot paniek geleid. De groei van de Chinese economie zou een stuk lager uitkomen dan de verwachte 7%. De laatste statistiek voor China – de index voor aankopers – bevestigt dat het land te maken heeft met een vertraging van zijn economie. De export, investeringen en verkoop aan particulieren gaan achteruit. Dat gerucht deed al langer de ronde. Maar de bevestiging ervan betekende een ijzige wind voor de markten. En met reden: China wordt vandaag beschouwd als een krachtige motor van de wereldeconomie. Beleggers vrezen dat die vertraging werkt als een olievlek.

Is die vrees gegrond?

Het zit er dik in dat de beurzen stilletjesaan heropleven. En dat de slechte prestaties binnenkort niet meer dan een slechte herinnering zijn.

De volgende elementen moeten de beleggers geruststellen:

  • De lage grondstofprijzen zorgen voor een prijsdaling en bijgevolg voor een toename van de vraag. Bovendien stimuleert de waardevermindering van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar de Europese export. Dat speelt in het voordeel van de Europese economie en van de beurzen.
  • Er is nog altijd overtollig geld in de wereldeconomie. Beleggers zijn uit op koopjes. Ook dat moet de koersen ondersteunen.
  • De Centrale Bank van China heeft beslist dat de yuan meer mag schommelen. Zij moet dus meer tussenkomen op de markten en zo bijdragen tot de stabilisatie ervan.
  • De Amerikaanse groei blijft robuust en het herstel van de Europese economie zet zich voort. De Europese index voor aankopers stijgt. Nog een teken dat de bedrijven optimistisch zijn.

Zenuwachtige markten

Sowieso zal de nervositeit op de markten nog geruime tijd aanhouden. Maar de voorzichtige belegger laat zich beter niet meeslepen door die paniek. De optimisten beweren zelfs dat de huidige situatie het volgende spreekwoord bevestigt: ‘Sell in May and go away, come back in September’. De beursbewegingen van de laatste weken bieden actieve beleggers mooie kansen om tegen een lagere koers te kopen. De voorzichtige beleggers zullen vooral onthouden dat het spreekwoord ‘no tree grows to the sky’ vooral op korte termijn geldt. En dat beleggingsfondsen een goede belegging op lange termijn zijn.

Elke maand beleggen?

Als u elke maand een vast bedrag in een beleggingsfonds steekt, beschermt u zich tegen de beursschommelingen en strijkt u de gebeurtenissen van de laatste weken glad. Dalen de markten, dan koopt u meer deelbewijzen van het fonds. Bij de volgende stijging, neemt de waarde van uw deelbewijzen toe. Zoals altijd zijn geduld en een goede beleggingsstrategie de beste remedies tegen zenuwachtigheid.