HomeMijn geld beherenBetalen zonder pincode: wat bij verlies?

Betalen zonder pincode: wat bij verlies?

Ik heb jullie artikel gelezen over betalen zonder pincode. Ik had daar toch nog een vraag over. Wat als iemand mijn bankkaart vindt? Kan die er dan zomaar mee betalen? (Brigitte, 54 jaar)

Sinds kort is betalen zonder pincode inderdaad mogelijk. Heel makkelijk. Vergelijk het met cash die u overal meeneemt. Het is eigenlijk net hetzelfde. Het enige verschil: in plaats van tastbaar geld in uw portefeuille te hebben, staat dat nu digitaal op uw kaart.

Hoe werkt het?

Doet u een verrichting met pincode, dan wordt er 50 euro ‘zonder pincode’ vrijgemaakt op uw kaart. U kunt vanaf dat moment verschillende kleinere bedragen zonder pincode betalen, die samen maximaal 50 euro vormen. Haalt u nadien geld af of doet u een betaling met uw pincode, dan wordt het beschikbare bedrag weer op 50 euro gezet. Opnieuw opgeladen, als het ware. Bij de betaling van uw aankopen steekt u gewoon uw bankkaart in de terminal, drukt u op ‘ok’ en klaar.

Lees hier alles over betalen zonder pincode.

Wat bij verlies of diefstal?

Bel dan onmiddellijk Card Stop (070 344 344). Zij blokkeren niet alleen uw kaart, maar ook het vrijgemaakte saldo ‘zonder pincode’. Zo kan de vinder er niets mee doen.

Enkele opmerkingen:

  • Hebt u Card Stop niet tijdig gebeld? Dan bent u in het slechtste geval 50 euro kwijt. Dat is namelijk het maximale herlaadbare bedrag.
  • U kunt die functie heel eenvoudig deactiveren via uw bankier. Maar dan kunt u niet meer zonder pincode betalen.
Stel uw vraagBekijk alle vragen