HomeMijn geld beherenBetalen in het buitenland: kredietkaart of Maestro?

Betalen in het buitenland: kredietkaart of Maestro?

Vertrekt u op skivakantie? Of liever naar de zon om de koude te ontvluchten? Dat zijn natuurlijk leuke plannen. Maar hebt u al gedacht hoe u ter plaatse zult betalen? En waar u rekening mee moet houden?

Vlot betalen in het buitenland, dat wil liefst elke reiziger. Of het nu met cash, een kredietkaart of een gewone bankkaart is. Welk betaalmiddel kunt u het best gebruiken in het buitenland? En hoe kunt u eventuele extra kosten vermijden? U leest het in dit artikel.

Cash, Maestro of kredietkaart?

Dat hangt van uw persoonlijke voorkeur af. Om diefstal te voorkomen, neemt u beter niet overdreven veel cash mee. Maar natuurlijk moet u er ook rekening mee houden dat geld afhalen in het buitenland soms betalend is. En buiten Europa is het dikwijls nog duurder. Het is een kwestie van een goed evenwicht te vinden. Neem contact op met uw bankagent om precies te weten hoeveel u daarvoor betaalt.

Voor- en nadelen: kredietkaart en Maestro

Twijfelt u tussen betalen met uw kredietkaart of Maestro? Neem dan volgende punten ook zeker in rekening:

  • Zijn de kosten bij geldopname hoger voor uw kredietkaart? Haal dan geld af met uw gewone bankkaart met Maestro.
  • Met een kredietkaart wordt het bedrag pas op het einde van de maand van uw rekening afgehouden. Een soort betalingsuitstel, dus. Betaalt u met uw Maestro-kaart, dan merkt u dat meteen aan het verminderde saldo op uw zichtrekening.

Een combinatie van beide betaalmiddelen is daarom een goed idee.

Neem uw voorzorgen: wees voorbereid!

Autopech, huurwaarborgen, diefstal,… U weet nooit op voorhand wat uw reis voor u in petto heeft. En hoe regelt u die zaken zonder geldreserve? Vertrek dus altijd goed voorbereid. Enkele tips:

  • Laat de limiet van uw kredietkaart tijdelijk verhogen om een grotere geldreserve te hebben. Meestal is de standaardlimiet op 1.250 euro vastgelegd. Vraag meer info bij uw bankagent.
  • Vraag een kredietlijn op uw zichtrekening aan bij uw bankagent. Zo kunt u onder nul gaan op uw zichtrekening als het nodig is. Maar opgelet: gaat u in het rood, dan betaalt u wel intresten.
  • Vertrekt u buiten Europa? Ga vooraf dan zeker na of u uw kaarten daar kunt gebruiken. Voor sommige landen moet u namelijk uw krediet- en uw Maestrokaart eerst laten deblokkeren. Neem daarvoor tijdig contact op met uw bankagent, hij doet dat voor u.