HomeMijn geld beherenBetaal uw kleine bedragen zonder pincode

Betaal uw kleine bedragen zonder pincode

Raar? Helemaal niet. Bancontact ontwikkelde die nieuwe betaalmethode als reactie op de verdwijning van Proton. Makkelijk is het wel.

De nieuwe Proton

Vaarwel Proton, u zien we niet meer terug. Sinds 28 februari is betalen met Proton niet meer mogelijk. U kende het principe wel: u kon uw betaalkaart opladen om dan zonder pincode uw aankopen te betalen. Vond u het handig? Niet getreurd dan. Bancontact heeft in de plaats daarvan een nieuwe betaalmethode ontwikkeld: de betaling zonder pincode.

Waar kan ik die gebruiken?

Aan drankautomaten, parkeerautomaten of bij de bakker bijvoorbeeld. Daar waar u in theorie kleine bedragen betaalt. Ook tolwegen kunt u ermee betalen. De betaling gebeurt zoals met pincode: u steekt uw kaart in de terminal en wacht op respons. Het voordeel is dat u nu geen pincode moet intoetsen.

Hoe werkt het?

Vooraleer u zonder pincode kunt betalen, moet u eerst een verrichting met pincode doen: dat kan een betaling of een geldafhaling zijn. Het werkt een beetje zoals een herlaadkaart: doet u een verrichting met pincode, dan wordt er 50 euro ‘zonder pincode’ vrijgemaakt op uw kaart. U kunt vanaf dat moment verschillende kleinere bedragen betalen die samen maximaal 50 euro vormen. Haalt u nadien geld af of doet een betaling met uw pincode, dan wordt het beschikbare bedrag opnieuw op 50 euro gezet. Heropgeladen, als het ware.

Goed om te weten: het maximumbedrag per betaling bedraagt 25 euro. Het beschikbare saldo wordt altijd online gecontroleerd. Is dat ontoereikend, dan wordt de betaling geweigerd.

Voorbeeld

In het onderstaande kadertje vindt u een voorbeeld van uw gebruik en het beschikbare saldo. De verrichtingen gebeuren in chronologische volgorde.

Voorbeeld van verrichting

Beschikbaar saldo voor betalingen zonder pincode

U hebt net een nieuwe bankkaart gekregen. U hebt 500 euro op die zichtrekening staan. U kunt nog niet betalen zonder pincode.

0 euro

U haalt 20 euro af aan de geldautomaat. Vanaf nu kunt u zonder pincode betalen.

50 euro

U koopt een drankje van 1 euro.

49 euro (= 50 euro – 1 euro)

U wilt een sjaal van 30 euro kopen. Betalen zonder pincode is in dat geval niet mogelijk: het kledingstuk kost meer dan 25 euro. U betaalt cash.

De betaling wordt niet aanvaard. Het beschikbare saldo blijft 49 euro.

U koopt nadien een brood van 2 euro zonder pincode.

47 euro (= 49 euro – 2 euro)

U gaat tanken en betaalt met uw betaalkaart met pincode.

50 euro (uw beschikbare saldo is opnieuw aangevuld).

Verliest u uw kaart en laat u die via Card Stop blokkeren, dan wordt uw beschikbare saldo automatisch op nul gezet.

En wat als u die functie niet wilt gebruiken?

Geen probleem. De functie ‘betalen zonder pincode’ kunt u heel eenvoudig deactiveren bij uw bankier.