HomeVoordelig lenenBetaal ik bijkomende belastingen voor een studentenkot in mijn huis?

Betaal ik bijkomende belastingen voor een studentenkot in mijn huis?

Ik ben van plan om de leegstaande verdieping van mijn huis in te richten als studentenkot. Word ik extra belast? (Alain, 66 jaar)

In principe moet u niet meer belastingen betalen. Als u zelf in uw woning woont of als u ze verhuurt, verandert er niets aan de situatie. Op voorwaarde dat u aan een particulier verhuurt. (De regels voor verhuren aan een zelfstandige of een bedrijf zijn anders.) De onroerende voorheffing wordt berekend op het kadastraal inkomen dat u in uw belastingaangifte vermeldt. En dat verandert niet in functie van het gebruik dat u van uw woning maakt. U wordt eventueel wel meer belast, als uw kadastraal inkomen toeneemt na een herziening.

Herziening van het kadastraal inkomen

Als u uw woning verbouwt, moet u dat binnen de 30 dagen na het einde van de werken melden aan het controlebureau van het kadaster. Zij bekijken uw kadastraal inkomen opnieuw en delen het u mee per aangetekende brief. U moet dat nieuwe kadastraal inkomen op uw volgende belastingaangifte invullen. Op basis daarvan wordt uw onroerende voorheffing berekend. Die verhoging zou beperkt moeten blijven. Want de belasting op basis van het kadastraal inkomen is eerder voordelig.

Stel uw vraagBekijk alle vragen