HomeBeleggen op maatBetaal ik belastingen als ik een gemeubelde kamer verhuur?

Betaal ik belastingen als ik een gemeubelde kamer verhuur?

Ik wil een kamer verhuren in mijn woning. Hoeveel huur mag ik vragen? En welke kosten mag ik aanrekenen? Wat moet ik aangeven bij de belastingen? Moet ik extra belastingen betalen? Kunt u me een concreet voorbeeld geven? (Elisabeth, 45 jaar)

Laten we beginnen met de huur. De enige beperkingen zijn die van de wetten van de markt en het gezond verstand. De beste manier om te weten te komen wat een redelijke huurprijs is, is via de immosites. U vindt er ongetwijfeld kamers die op de uwe lijken. Dan weet u hoeveel u kunt vragen. Gewoon eventjes ter info. In Brussel vindt u gemeubelde kamers tussen 350 en 500 euro per maand afhankelijk van de grootte ervan, toegang tot andere delen van de woning, enz.

Welke kosten?

Ook daarin moet u realistisch blijven. Vraag bv. aan uw huurder om een bijdrage te betalen voor het werkelijke verbruik van verwarming, water en elektriciteit. Die kosten kunt u verdelen in functie van de oppervlakte. Komt de kamer overeen met 10% van de oppervlakte? Vraag dan 10% van het totaal van de facturen. Is dat jaarlijks 2.400 euro, dan vraagt u elke maand 20 euro aan uw huurder. Het belangrijkste is dat u een duidelijke afrekening maakt op basis van uw facturen.

En de belastingen?

Die mogen niet al te veel veranderen.

Voor het verhuren van een gemeubelde kamer maakt de fiscus het onderscheid tussen:

  • Het verhuren van de kamer. U wordt niet extra belast als u een kamer aan particulieren (studenten bv.) verhuurt. De wet voorziet een belasting op basis van het kadastraal inkomen. Het maakt dus niet uit of u alleen in uw huis woont of een deel ervan verhuurt.
  • Het verhuren van de meubels. Dat wordt belast als roerende inkomsten – apart van uw andere inkomsten – tegen het tarief van 27%. Maar daarvan kunt u 50% aftrekken als kosten. Als er niets in het huurcontract staat, gaat de fiscus ervan uit dat 40% van het totale huurbedrag voor de meubels dient. U kunt een andere verdeling in het huurcontract opnemen. Zorg er wel voor dat het gedeelte voor de meubels niet te laag uitvalt. Dat bevalt de fiscus niet.

Een concreet voorbeeld

Als u uw kamer voor 400 euro per maand verhuurt en u het wettelijke percentage toepast, betekent dat dat:

  • 240 euro beschouwd wordt als onroerende inkomsten. Daarop betaalt u geen extra belastingen.
  • 160 euro beschouwd wordt al roerende inkomsten. Daarvan trekt u 80 euro af als forfaitaire kosten. U wordt dus belast op 80 euro tegen het tarief van 27%. Dat komt neer op 21,60 euro.

Dus als u maandelijks 400 euro huur vraagt, bedragen uw bijkomende inkomsten (zonder de kosten) 4.800 euro per jaar. En betaalt u bijkomende belastingen voor een bedrag van 259,20 euro voor het meubelgedeelte.

Stel uw vraagBekijk alle vragen