HomeSlim sparenBesparen in de winter? Begin er nu aan.

Besparen in de winter? Begin er nu aan.

Om uw facturen in de winter te verlagen, moet u nu al uw voorzorgen nemen. We geven u enkele tips.

In de winter verbruikt u altijd een heel pak meer energie dan in de zomer. Logisch ook, de dagen zijn korter en ook veel kouder. Uw lampje knipt u dus veel sneller aan. Maar ook die verwarming wilt u het liefst dag en nacht laten branden. Uw facturen liegen er niet om. Daarom geven we u enkele tips om uw facturen te ‘bevriezen’.

Verlaag nu uw facturen voor de winter

Om uw facturen te verlagen, denkt u er beter nu al aan.

1. Vul uw mazouttank nu

Wist u dat het duurder is om uw mazouttank in de winter te vullen? Best wel slim van die leveranciers. En ook begrijpelijk. Mensen denken dikwijls pas aan hun verwarming en stookolie zodra ze ze moeten gebruiken. En dat levert heuse piekmomenten voor hen op. Aangezien er minder aanvragen zijn in de zomer of in het begin van de herfst, geniet u dan van voordeligere tarieven.

2. Geef uw warmwaterketel een onderhoudsbeurt

Kijk zeker na of uw boiler nog naar behoren werkt. Is dat niet het geval? Zorg er dan voor dat hij hersteld wordt voor de winter. Een ketel die maar half functioneert, verbruikt meer energie en is bovendien gevaarlijk. Weet ook dat een ketel normaal gezien elk jaar moet worden nagekeken om die redenen. Het kost u zo’n 80 à 100 euro, maar u bespaart er een hele hoop ellende mee.

3. Veeg uw schoorsteen

Regelmatig de schoorsteen vegen voorkomt problemen. U kunt het zelf doen of een beroep doen op een professionele schoorsteenveger. Die doet dat in 1-2-3. Hij haalt steengruis weg, verwijdert de teerlaag, roet en andere resten. Dat zorgt voor een goede afvoer van verbrandingsgassen. Bovendien is die onderhoudsbeurt zelfs verplicht om de twee jaar. Doe het voor u de open haard voor het eerst aansteekt.

4. Kuis de dakgoot

Lijkt heel banaal, maar toch moet het gebeuren. Zorg ervoor dat uw dakgoot vrij is van bladeren en ander afval. Anders geraakt ze verstopt. In de winter is het nog belangrijker, omdat stilstaand water makkelijk bevriest. En dat kan uw dakgoot kapotmaken.

5. Isoleer en ontlucht uw verwarmingsbuizen

Door uw verwarmingsbuizen te isoleren gaat er minder warmte verloren. En dat is natuurlijk goed voor uw portemonnee, omdat u minder verbruikt. Isolatiemateriaal is heel goedkoop. U koopt het in een doe-het-zelfzaak. Zorg er ook voor dat uw buizen ontlucht zijn. Als u regelmatig een klotsend geluid hoort, weet u dat er lucht in uw buizen zit. En ook dat zorgt voor een hoger verbruik. Ontluchten kunt u ook heel makkelijk zelf doen. Ontdek hier hoe het moet.

Beter voorkomen dan genezen!