HomeSlim sparenBesparen dankzij beheer gezinsbudget

Besparen dankzij beheer gezinsbudget

Lijkt besparen op uw gezinsbudget niet haalbaar? Of doet u al een inspanning om maandelijks geld opzij te leggen? Hier vindt u enkele tips om u te helpen met uw budgetbeheer.

Om inzicht te krijgen in de financiële situatie van uw gezin is het interessant een gezinsbudget op te stellen. Hou daarom uw inkomsten- en uitgavenpatroon eens kritisch tegen het licht.

Budgetbeheer begint met… een budget!

Het opstellen van een gezinsbudget gebeurt in drie fasen:

 • in eerste instantie somt u alle inkomsten op;
 • vervolgens maakt u een eerlijke inschatting van al uw uitgaven;
 • ten slotte maakt u de balans op van uw inkomsten en uitgaven.

Na afloop hebt u een duidelijk overzicht van de cashflow van uw gezin en kunt u bepalen waar u in uw budget kunt sleutelen.

Inkomsten berekenen

Begin uw huishoudelijk budget met het goede nieuws, de inkomsten. Hou daarbij rekening met de verschillende bronnen van inkomsten waarover een gezin beschikt.

Verzamel alle relevante gegevens:

 • loonbriefjes
 • belastingaangifte
 • attesten kinderbijslag
   

Lijst ook alle maaltijdcheques, ecocheques, huurinkomsten, premies, … op. Onregelmatige inkomsten, zoals een belastingteruggave of vakantiegeld deelt u door twaalf. Het bedrag dat u dan krijgt, telt u bij uw maandelijkse inkomen om zo een volledig overzicht te krijgen.

Uitgaven beheren!

In deze fase is het belangrijk om de juiste cijfers weer te geven. Misschien zult u onaangenaam verrast zijn bij de vaststelling dat sommige uitgavenposten binnen uw gezinsbudget een groter aandeel hebben dan u comfortabel lijkt. Wees in elk geval eerlijk met uzelf en schat uw uitgaven juist in.

Leg een inventaris aan van al uw uitgaven:

 • hou gedurende enkele weken alle aankoopbonnetjes en kassaticketjes bij;
 • maak een overzicht van uw maandelijkse vaste kosten zoals huishuur of hypotheek, water en elektriciteit, abonnementen;
 • vraag aan uw gezinsleden om ook al hun uitgaven bij te houden.

Maak, net als bij uw inkomsten, een maandelijks overzicht van alle uitgaven van uw gezin. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en om niets te verzwijgen.

Aan de slag met het gezinsbudget

Nu u alle inkomsten en uitgaven hebt opgesomd, kunt u aan de slag.

Het is de bedoeling dat iedereen zijn duit in het zakje doet. Organiseer een vergadering en vraag alle leden van het gezin hoe zij zouden besparen.

Als er veel wordt uitgegeven aan broodjes, kan iedereen besparen door af en toe boterhammen mee te nemen.

Een abonnement op een magazine dat toch niemand leest, kan worden geschrapt. En misschien kan de auto één keer per week aan de kant en gaat iedereen met de fiets of het openbaar vervoer naar school of het werk?

Breng ook uw energie-uitgaven in kaart. Mits enkele kleine ingrepen kan uw energieverbruik gevoelig zakken.

Neem alvast deze stelregels in gebruik:

 • verwarm ongebruikte kamers of ruimtes niet;
 • doe bij het verlaten van een kamer altijd het licht uit;
 • toestellen in sluimerstand verbruiken ook; zet die dus altijd volledig uit.
   

In dit artikel komt u meer te weten over de inspanningen die u kunt doen om uw energieverbruik te verlagen.

Gezond koken is gezond voor uw gezinsbudget

Hebt u de neiging om naar kant-en-klaargerechten te grijpen als u geen tijd hebt om te koken? Leg dan in het weekend, of wanneer u er de tijd voor hebt, een voedselreserve aan. Bereid bijvoorbeeld spaghettisaus in grotere hoeveelheden en vries enkele porties in.

Als het dan eens snel moet gaan, kunt u zo in een handomdraai toch een huisbereide maaltijd op tafel zetten.

Daarmee bespaart u niet alleen op uw budget voor voeding, zelfbereide maaltijden zijn ook gezonder én beter voor het milieu. U bespaart uzelf een overvolle vuilnisbak met wegwerpverpakkingen en het milieu een boel afval. 

Doel budgetbeheer

Dankzij het overzicht van al uw inkomsten en uitgaven kunt u inschatten hoeveel uw gezin kan sparen. Stel een realistisch doel voorop en probeer elke maand hetzelfde bedrag te sparen.

Als u het gezinsbudget opstelt, moet u rekening houden met onvoorziene uitgaven en niet te streng zijn bij de besparingen die u doorvoert. U moet ze namelijk op lange termijn kunnen volhouden. Denk eraan dat alle beetjes helpen bij het opstellen van uw familiebudget.

Online tools voor uw gezinsbudget

Verandering kost tijd. Volg daarom de uitgaven en inkomsten van uw gezin enkele maanden intensief op en stel bij waar nodig. Er bestaan enkele interessante online tools om u te helpen uw gezinsbudget te beheren.

 • AFAS Personal is een gratis online huishoudboekje dat inzicht geeft in uw uitgavenpatroon, uw uitgaven in categorieën opdeelt en zodoende een overzichtelijk kader creëert van uw kosten. Gratis App voor smartphone inbegrepen.
 • Hebt u moeite om uw budget op te stellen? Met Budgetplanner vergeet u geen enkele uitgavenpost. Die gebruiksvriendelijke en overzichtelijke website bundelt alle gegevens met betrekking tot uw budget en geeft als kers op de taart ook advies.