HomeVoordelig lenenBespaar op uw renovatiewerken

Bespaar op uw renovatiewerken

Verbouwen kost geld. Soms hebt u er zelfs een renovatielening voor nodig. Hou het budget beperkt zonder in te boeten aan kwaliteit.

Voor de grote werken moet u misschien een beroep doen op een bouwbedrijf of een architect. Maar met de volgende tips kunt u heel wat besparen.

Speel de concurrentie uit

Vergelijk eerst en vooral verschillende offertes. Daarvoor kunt u best een lastenboek opmaken. Gebruik als voorbeeld het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw. Het is het modelbestek van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Daarin vindt u de specificaties volgens de huidige normen. Stuur uw lastenboek naar verschillende bedrijven. Zorg voor minstens drie offertes.

Onderhandel

Met al die offertes in handen kunnen de onderhandelingen starten. Ga voor een betere prijs voor hetzelfde materiaal, zodat u niets op kwaliteit moet inleveren. En als de vakman u een goedkoper alternatief voorstelt, ga dan nog eens langs bij de anderen. Zo bent u er zeker van dat u de beste prijs krijgt, zelfs als u uw lastenboek lichtjes aanpast.

Coördineer de werken zelf

Soms moet u een beroep doen op verschillende vakmannen. Wilt u fors besparen? Coördineer dan zelf de werken. Profiteer ervan om over de prijzen te onderhandelen. Vergelijk zeker eens een ‘all in’ offerte van uw aannemer met de offertes die u zelf vraagt bij verschillende vakmensen.

Steek de handen uit de mouwen

Bent u een handige harry? Ga dan zelf aan de slag. Een wand afbreken, tegels leggen, parket schuren of boenen, de kastjes van uw nieuwe keuken in elkaar steken, … Met een beetje goede wil kunt u het allemaal zelf. U zult niet alleen blij zijn, omdat u heel wat bespaard hebt. Maar u zult ook terecht fier zijn op het resultaat.