Home[node:category:name]Bespaar energie en vermijd een black-out

Bespaar energie en vermijd een black-out

De laatste weken zit het zowat in elk nieuwsbericht: deze winter maken we kans op een black-out. Maar wat is dat precies? En hoe zit het nu met het afschakelingsplan?

Het afgelopen jaar werden 3 kernreactoren onverwachts stilgelegd. Daardoor produceert ons land niet zo veel elektriciteit als normaal. Dat vormt misschien een probleem voor de komende winter. We verbruiken tijdens die maanden immers meer elektriciteit. Om te vermijden dat de stroom in het hele land op onverwachte momenten uitvalt, stelden de federale overheid en netwerkbeheerder Elia een afschakelingsplan op. Dat plan deelt ons land op in verschillende zones. Wanneer het elektriciteitsverbruik hoog is, zullen bepaalde zones zonder elektriciteit vallen. Dat hele proces wordt ook wel ‘brown-out’ genoemd. Het zal vooral tijdens de piekuren gebeuren, tussen 6 en 9u en 17 en 20u. De afschakeling wordt altijd vooraf aangekondigd. Zo kunt u uw voorzorgen nemen. Wilt u weten of uw gemeente in een afschakelingszone ligt, neem dan hier een kijkje.

Beter voorkomen dan genezen

Het is niet zeker dat er deze winter een stroomuitval komt. Dat hangt onder andere af van het energieverbruik. In de winter ligt dat sowieso hoger. Als we met ons allen op ons energieverbruik letten, dan kunnen we misschien een stroomuitval vermijden. Bovendien is minder verbruik beter voor uw portemonnee! Kleine besparingen kunnen al helpen:

  • Zet de thermostaat een graadje lager en trek een dikke trui aan.
  • Doe het licht uit als u een kamer verlaat.
  • Draai uw wasjes alleen tijdens de daluren en gebruik uw droogkast zo weinig mogelijk.

Meer tips om energie te verbruiken leest u hier. Op 3 november werd er een website gelanceerd door de federale overheid, www.offon.be, met meer uitleg over de mogelijke black-outs. U vindt er ook een heleboel tips om energie te besparen.